Analyse Bosch winterevenement: dankbaar, dromen, doen en dokken
Weet u het nog? De gemeente wees vorig jaar een voorstel van Nicole Vermolen voor een winterparadijs af.
Ze zagen aankomen dat de tekorten op het bordje van de gemeente terecht zouden komen. Dat ontkende Vermolen; ze zou het verlies de eerste jaren zelf dragen en zag het als een investering in de toekomst, maar de gemeente geloofde haar niet.
Dus organiseerde Den Bosch het zelf en daarmee wisten ze in ieder geval zeker dat ze verlies zouden leiden. Ruim een halve ton om precies te zijn. De evaluatie en verantwoording werd afgelopen week aan de gemeenteraad toegezonden.
Uit de beperkte financiële verantwoording valt niet op te maken welke kosten er nou precies wel en niet zijn meegenomen. Alle inzet van ambtenaren in de voorbereiding en tijdens het evenement, zijn die verwerkt in de cijfers? Het ontbreken van leges die Vermolen anders had moeten betalen, zijn die meegerekend als verliespost? Het ontbreken van de promotie door het tv-programma Joris Kerstboom, wordt dat goedgemaakt door de paar minuutjes stewardessendans in All You Need Is Love?
Het tekort van 51.500 euro wordt overigens deels op een bijzondere manier gedekt. De helft wordt namelijk weggeschreven als ‘Bestuurlijke representatie’. Dat wil zeggen dat de gemeente het winterevenement heeft aangegrepen om allerlei ontvangsten te doen om het imago van de stad te versterken. Prachtig, maar het is voor de gemeentelijke financiën te hopen dat er aan die post niet elke maand 25.000 euro wordt uitgegeven.
Het moet worden gezegd: de opzet van het afgelopen winterevenement had qua sfeer, aankleding en misschien ook wel programmering veel meer cachet dan het winterevenement van het jaar ervoor. Als de organisatie nog eens goed gaat kijken naar de opzet van de Duitse kerstmarkten en de horecavoorzieningen wat verder aankleedt, kan het de komende jaren alleen maar een groter succes worden dan het nu al was.
Joris’ Kerstboom terug
Joris’ Kerstboom heeft volgens de gemeente inmiddels aangegeven wel terug te willen komen. Daarbij is één probleem ontstaan: het geld wat uitgegeven werd aan dit programma is afgelopen jaar bij hun afwezigheid besteed aan het winterevenement. En dat wil de gemeente zo houden. Een verstandige keuze, omdat nu het geld ten goede komt aan een evenement waar alle inwoners en bezoekers iets aan hebben.
Volgens de gemeente moeten marktpartijen die kosten van het tv-programma maar ophoesten. Dat lijkt lastig, in programma’s van de NPO mag geen reclame gemaakt worden, dus dan moeten die bedrijven wel erg veel van Den Bosch houden.
Samenvattend blijft het bijzonder dat de gemeente een evenementaanvraag afwijst uit angst voor hoge kosten die ze uiteindelijk zelf toch moeten en willen ophoesten, ook in de komende jaren blijkt nu uit de evaluatie.
De al eerder gedane constatering dat de gemeente gewoon niet veel ophad met de manier waarop Nicole Vermolen en haar stichting de zaken wilde aanpakken, lijkt dan ook eens te meer de echte reden dat we ook de komende jaren de gemeente zien als organisator en financier van het winterevenement.
Begin april komt er meer duidelijkheid. Dan kan men dit jaar op tijd beginnen met de thematiek dankbaar, dromen, doen en dokken.