Kickbokser Andy Souwer kan niet wachten op zijn laatste wedstrijden

Bosschenaar Andy Souwer, een grote naam in de kickbokswereld, stond een halfjaar geleden voor het laatst in de ring. Hij staat voor zijn sportieve pensioen, maar heeft nog geen flauw idee wanneer hij zijn laatste wedstrijden mag gaan vechten. Hij vult zijn tijd nu met kickboksclinics voor Bossche jongeren.

Met nog drie tot vijf wedstrijden op zijn contract gaat Souwer zijn glansrijke carrière binnenkort afsluiten. Maar door de coronacrisis weet hij nog niet wanneer hij weer de ring in mag. “Het is blijkbaar heel moeilijk om een wedstrijd op korte termijn te plannen”, aldus Souwer. Het wachten valt de 38-jarige kickbokser zwaar: “Het is lastig want je wil heel graag. Maar zolang het niet gebeurt, is het de rust en kalmte bewaren en de focus zo goed mogelijk proberen te houden."

Trainen

Waar hij normaal acht of negen keer in de week traint zijn dat nu vier á vijf trainingen. Ergens vindt hij dat wel fijn. “Dan kan ik een beetje genieten en ontspannen, de druk is niet hoog. Maar zodra ik dadelijk de datum hoor, dan ga ik weer vaker trainen.”

Kickboksclinics

De tweevoudig K1-kampioen vult zijn tijd nu met het geven van kickboksclinics aan Bossche jongeren. In eerste instantie waren deze online; nu gaat hij naar basisscholen en geeft hij clinics bij jongerencentrum De Poort. “We proberen sport als middel te gebruiken om de jongens bezig te houden”.  Bij hemzelf zorgen deze lessen ook voor motivatie: “Ik ben een wat oudere vechter, de meeste kennen me niet. Dan wil je toch wel even laten zien met wie ze te maken hebben.”