Anne van Dijk maakt grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar en is daarvoor in het zonnetje gezet
De Zeelandse Anne van Dijk (18) werd in 2017 slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Haar ervaring deelt ze in een cursus en vanwege haar inzet ontving ze deze week een aanmoedigingsprijs.
Deze kreeg de oud-volleybalster op een bijeenkomst van het Landelijk Netwerk voor Vrouwen in de Sport in Amsterdam. "Ik zie het vooral als een aanmoedigingsprijs voor iedereen die zich inzet voor integriteit in de sport. Zelf zie ik het als een erkenning voor al het werk wat ik doe, maar vooral ook als een erkenning voor het onderwerp. Daar moet meer aandacht voor komen. Dat vind ik erg belangrijk."
Zelf kreeg de Zeelandse precies vijf jaar geleden te maken met grensoverschrijdend gedrag in de sport als talentvol volleybalster. Haar trainer nodigde de toen 13-jarige Anne uit voor een selectie waarvoor hij haar eerst beachvolleybalkleding liet passen op het toilet in een lerarenruimte, wat Van Dijk al vreemd vond.
(Tekst loopt verder onder video)
"Dat ben ik gaan passen, maar toen keek ik naar onder en zag ik zijn telefoon onder de deuropening. Toen ben ik het kleedlokaal uit gegaan en heb ik mijn trainer aangesproken op zijn gedrag." Van Dijk belde direct haar ouders en deed diezelfde avond nog aangifte bij de politie.
Door haar ouders werd Van Dijk direct goed opgevangen en dat heeft haar erg geholpen met het verwerken van het voorval. "Zij boden een luisterend oor en steunden mij. Er lag geen taboe op het onderwerp. Heel veel slachtoffers hebben dat gevoel wel en dat moet er af. Het belangrijk en fijn als iedereen hier open over in gesprek kan."
Zelf dacht ik dat grensoverschrijdend mij niet zou overkomen, maar dat veranderde dus allemaal op 9 maart 2017.
Anne van Dijk
Om het onderwerp bespreekbaar te maken startte Van Dijk haar eigen onderneming Advices waarbij ze cursussen en informatiebijeenkomsten geeft aan bijvoorbeeld sportbonden, verenigingen en scholen. "Ik wil structuren binnen verenigingen of sportbonden veranderen om preventief wat te doen aan grensoverschrijdend gedrag en kinderen bewuster maken en als hen wat overkomt zij het altijd moeten vertellen aan iemand die zij vertrouwen."
Verantwoordelijkheid
Nog altijd is grensoverschrijdend gedrag een gevoelig onderwerp waarbij verhalen en ervaringen vaak niet verteld worden. Aan slachtoffers heeft Van Dijk daarom een belangrijke boodschap. "Het is belangrijk om te beseffen dat het nooit je eigen schuld is. Iemand anders heeft een verantwoordelijkheid en maakt er misbruik van."
"Zelf dacht ik dat grensoverschrijdend gedrag mij niet zou overkomen, maar dat veranderde dus allemaal op 9 maart 2017. Daarom is het belangrijk dat we ons allemaal bewust worden en dat we slachtoffers steunen in plaats van iemand erop aankijken dat hij of zij iets meldt."
Verhaal delen
Het gaat goed met Van Dijk, die na het voorval wel gestopt is met volleybal omdat het plezier verdwenen was. "Dat ik iets kan betekenen voor de maatschappij door mijn ervaring te delen, dat is een dankbare taak. Dat is heel erg mooi."