advertentie Banner Trined

Ans (65) uit Odiliapeel: "Een kind voelt of je betrokken bent of niet"

Ans' (65) eerste zoon leefde maar vijf uur. Dat verlies voelt ze nog steeds en is een belangrijke reden waarom ze inmiddels alweer 21 jaar actief is als gastouder. Ze vertelt over kinderen, zwangerschap en hoe te genieten van het leven.

“Emiel was onze eerste zoon. Hij heeft maar vijf uur geleefd. Het is al lang geleden maar zijn verlies doet mij nog steeds ontzettend veel verdriet.

Ik ben daardoor altijd betrokken geweest bij kinderen. Eerst werkte ik bij de Rabobank maar inmiddels ben ik alweer 21 jaar gastouder in Odiliapeel. Ik heb kinderen van 3 tot ongeveer 12 jaar oud die ik thuis opvang.

Rust

Voor mij en het kind is de ‘klik’ heel belangrijk. Een kind voelt of je betrokken bent of niet. Als het kind geen klik heeft met mij dan meld ik dat bij de ouders.

Tegen vrouwen die heel graag zwanger willen worden wil ik zeggen: probeer de rust te vinden. Na mijn eerste zoon duurde het even voordat ik weer zwanger werd. Je moet niet gaan pushen. Als je de rust vindt in jezelf dan gaat het goed. Je kunt jezelf door stress heel veel dingen opleggen. Dat is voor niemand goed. Ook niet voor het kind.

Kracht

Mijn man en ik zijn er doorheen gekomen. Uiteindelijk hebben we een zoon en een dochter gekregen die nu ook hun eigen kinderen hebben. Mijn moeder zei altijd: een mens krijgt kracht na kruis. Dat wil zeggen: als je zware dingen meemaakt, dan krijg je de kracht die nodig is om te bereiken wat je wilt.

De enige droom die ik nu nog heb: heel veel jaren genieten van onze kinderen en kleinkinderen.”

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat houdt ons bezig? Op zoek naar antwoorden gaat Dtv iedere week in gesprek met mensen uit onze regio en brengen we de verhalen #vanhier.