advertentie Banner SNLR.nl

Antidiscriminatiebureau blij met roetveegpieten bij Bossche intocht

RADAR, het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, is blij dat er dit jaar roetveegpieten bij de Bossche intocht zullen zijn. "Onze stad sluit daarmee aan op het beeld dat de NPO van de Sinterklaasviering neerzet."

(opiniestuk door Yvonne de Lege van antidiscriminatiebureau RADAR)

Het is een begin naar nodige verandering, want RADAR associeert zwarte piet met racisme en discriminatie: een zwarte huidskleur wordt immers gelinkt aan knechtschap. Mensen die hechten aan het behoud van zwarte piet geven vaak aan dat zij natuurlijk niet racistisch willen zijn. Maar onbedoeld racisme is evenzo kwetsend.

Hoe kan mevrouw Lammers toewerken naar een meer inclusieve sinterklaasviering als zij vindt dat zwarte mensen alleen al door hun aanwezigheid ‘iets bedreigends’ uitstralen?

• Yvonne de Lege - antidiscriminatiebureau RADAR

Merkwaardig genoeg voelde de voorzitter van het Sinterklaascomité, mevr. Lammers, zich na een paneldiscussie niet bedreigd door enkele tientallen luidruchtig aanwezige hooligans maar wel door de vertegenwoordiger van Kick Out zwarte piet. Letterlijk zegt zij in een interview: “Ze zeiden en deden niks maar hun hele aanwezigheid straalde iets bedreigends uit.” Hoe kan mevrouw Lammers toewerken naar een meer inclusieve sinterklaasviering als zij vindt dat zwarte mensen alleen al door hun aanwezigheid ‘iets bedreigends’ uitstralen?

Voor ons is het ook de vraag of het klopt dat de discussie hier niet speelt, zoals de stichting Intocht Sint Nicolaas ‘s-Hertogenbosch aangeeft. Wij verwachten dat er wel degelijk ouders met jonge kinderen zijn, die voorkeur geven aan de roetveegpieten. Voelen al die ouders eigenlijk wel de ruimte om deze mening te uiten?