ANWB: ‘Snelfietsroute Den Bosch-Oss kent gevaarlijke punten’

De F59 tussen Den Bosch en Oss is de derde beste snelfietsroute van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek door de ANWB. Toch kan er op deze fietsroute nog veel verbeteren als het gaat om veiligheid. Zo fiets je soms in 60-km zones en moeten de route gedeeld worden met auto’s.

“Redelijk goed”, noemt ANWB-woordvoerder Jeanette van ‘t Zelfde de beoordeling van 3.5 uit 5 sterren die de F59 kreeg. “Pluspunten van de fietsroute zijn dat het met ruim 30 kilometer de langste fietsroute van Nederland is. De route kent weinig scherpe bochten en weinig obstakels.”

 Toch valt er nog veel te verbeteren volgens de ANWB. “40 procent van de route moet gedeeld worden met auto’s”, zegt Van ‘t Zelfde. “Daar zijn de auto’s te gast. Maar automobilisten gedragen zich niet altijd alsof ze te gast zijn.” Vooral de Waterleidingstraat wordt als ‘onprettig en gevaarlijk’ beschreven.

Gevaarlijke situaties
Dat wordt onderstreept door Fietsersbond Noord-Brabant. “Landbouwverkeer maakt ook gebruik van de Waterleidingstraat. De weg is te lang om achter fietsers te blijven hangen, dus worden fietsers vaak ingehaald. Dat levert gevaarlijke situaties op”, zegt Aad Smid van de bond.

 Om de F59 veiliger te maken moet er volgens Van ‘t Zelfde beter gehandhaafd worden op de snelheid. Smid: “In het geval van de Waterleidingstraat is een snelle maatregel het opnieuw in gebruik nemen van het oude fietspad dat er nog ligt. Dat geeft meer ruimte en dat maakt het veiliger.”

 

advertentie

Lees ook deze artikelen