App waarmee slachtoffers van diefstal onderzoek kunnen doen

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) lanceren op 1 juni in Noordoost-Brabant een app waarmee inwoners zelf onderzoek kunnen doen als zij slachtoffer zijn geworden van een misdrijf.

De app is bedoeld voor mensen die zijn bestolen. Met de app kunnen zij onder meer een getuigeninterview afnemen, onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn, foto’s toevoegen van bewijsstukken en buurtonderzoek doen. Het gaat om handelingen die iedere burger mag verrichten.

Politie en OM zien dat burgers steeds vaker zelf actie ondernemen als zij slachtoffer zijn van een misdrijf. Met de app moet voorkomen worden dat burgers het heft in eigen hand nemen. John Lucas, hoofdofficier van justitie: “We zien dat burgers dergelijke handelingen nu ook verrichten. Het helpt als ze dat op een wijze doen waardoor wij de opbrengst van dit onderzoek ook in de vervolging kunnen gebruiken.”

Burgers hoeven niet het werk van de politie te doen, het is een vorm van samenwerking

Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie

De informatie die burgers via de app verzamelen kan later een rol spelen in de opsporing en vervolging van een verdachte. “We merken dat initiatieven van burgers niet altijd aansluiten op de werkwijze van de politie”, zegt Oscar Dros, portefeuillehouder burgerparticipatie. “Daarom willen we beide werelden bij elkaar brengen. Het is in ieders belang dat onderzoek zorgvuldig gebeurt.” Volgens de politie is het niet zo dat burgers hun werk moeten doen. Dros: “We zien het echt als een vorm van samenwerking.”

Die proef duurt twee maanden en wordt ingezet in zes basisteams van vier eenheden. Behalve in Noordoost-Brabant, wordt de proef in Oost-Nederland, Noord-Nederland en Rotterdam gelanceerd.

advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen