Archeoloog: “Nog nooit zoiets gevonden in Brabant”

De aanleg van een kunstgrasveld bij de voetbalvereniging in Vinkel mondde uit in een unieke vondst. In het zand op het terrein van de club zijn goed bewaarde sporen van vijftien huizen uit de Romeinse tijd zichtbaar geworden.

Een bijzondere vondst, volgens archeologen die onderzoek doen naar de opgravingen. “In de verkleuringen in de grond zit een regelmatig patroon”, vertelt Ronald van Genabeek, gemeentelijk archeoloog en teamleider van het onderzoek. “Dat blijken Romeinse huizen te zijn, dus uit de tweede of derde eeuw na Christus. Tot nu toe hebben we vijftien plattegronden van huizen blootgelegd.”

Niet alle huizen stonden daar in dezelfde tijd. “Op de reconstructie zie je dat sommige sporen van funderingen elkaar overlappen”, licht Van Genabeek toe. “Deze woningen konden dus nooit tegelijkertijd hier gestaan hebben.”

Het bijzondere is dat de woningen recht naast elkaar liggen en rond een vierkant dorpsplein lagen

Ronald van Genabeek, archeoloog

Volgens de archeoloog stonden er waarschijnlijk wel vier of vijf van de zogenoemde woonstalhuizen in dezelfde periode. Van Genabeek: “Dat is een redelijk grote nederzetting. Daarom startten we al snel een grootschalige opgraving.”

De onderzoekers ontdekten dat de Romeinen grote invloed hebben gehad en dat er een planmatige opzet is geweest bij het bouwen van het dorp. “Het bijzondere is dat de woningen recht naast elkaar liggen en rond een vierkant dorpsplein lagen. Daarnaast vonden we een waterput waar alle woningen gebruik van maakten”, zegt de onderzoeker. Hij vervolgt: “En er lag een greppel om het dorp heen die als omheining diende. We hebben meerdere nederzettingen in Brabant gevonden, maar nog nooit één op deze manier.”

Het onderzoek gaat nog een paar weken door, tot de start van het voetbalseizoen. Dan moet het kunstgrasveld alsnog aangelegd worden. De archeologen maken een rapportage en een reconstructie van hun bevindingen.

advertentie

Lees ook deze artikelen