Area sloopt 76 huizen in Uden en Volkel: 'Ingrijpend voor bewoners'
Woningbouwcorporatie Area gaat de komende vijf jaar 660 verouderde woningen in de gemeente Uden verduurzamen. Een groot aantal woningen wordt gerenoveerd, maar er worden ook 76 huizen gesloopt, die plaats maken voor nieuwbouwhuizen.
Area begint met de wijken Uden-West en Hoevenseveld, waar vanaf september 360 woningen opgeknapt worden, zodat ze voldoen aan energielabel A. Daarbij zet de corporatie vooral in op isolatie van muren en daken en mogelijk ook zonnepanelen. De woningen worden nog niet gasloos, want dat blijkt - met de huidige technologie - nog te duur. "Dit is een volgende stap als er een goede vervanging van de cv-ketel voorhanden is", vertelt directeur-bestuurder van Area Jan van Vucht.
In gesprek met bewoners
Ingrijpender nog: 76 huurwoningen gaan tegen de vlakte, omdat opknappen hiervan volgens Area te kostbaar is. Het gaat om 22 woningen in Hoevenseveld, 26 woningen in Uden-West en 28 woningen in de Aert Willemsstraat in Volkel. "Het is niet zo dat deze woningen er zo slecht bij staan dat we ze moeten slopen, maar het was een optelsom van bepaalde factoren dat we dit besluit hebben genomen", vertelt , projectmanager Diana Janssens. "Daarnaast staan sommige huizen op hele grote percelen en we zijn juist op zoek naar mogelijkheden om meer mensen een woning te bieden."
Zeker is dan ook dat er meer woningen voor terugkomen. Dat kunnen huizen zijn, maar ook appartementencomplexen. “Slopen is het laatste wat we willen, omdat mensen gehecht zijn aan hun thuis en mensen zelf de keuze wil maken om te verhuizen of niet", vertelt Jan van Vucht. Goede communicatie en luisteren naar de bewoners staat voor Area dan ook bovenaan. "Wij vinden dit ook een ingrijpende actie, maar we gaan ervoor zorgen dat de huidige bewoners op een goede plek terecht komen.”
Voorrang op nieuwe woning
Het plan doet denken aan de woningbouw van Area in de Bogerd, waar jaren geleden huizen gesloopt werden en nu nog steeds niets van de grond is gekomen. Maar dat gaat niet opnieuw gebeuren, belooft Van Vucht. "Nu zijn we al vroeg begonnen, maar in de Bogerd zijn we pas plannen gaan maken toen het al plat lag. Daar hebben we wel van geleerd en dat doen we nu anders."
Area benadrukt dat er geen haast is en de huizen niet voor 2023 gesloopt zullen worden. De bewoners kunnen tot die tijd in hun huis blijven wonen en krijgen voorrang bij het zoeken naar een nieuwe woning. Janssens: "Als je naar die ene woning in die ene wijk wil, is dit de kans om dat te realiseren. Bewoners kunnen - nadat ze tijdelijk op een ander adres onderkomen hebben gekregen red. - ook terugkeren, dat is dan waarschijnlijk niet exact op dezelfde plek, maar die mogelijkheid is er zeker."
Huurverhoging
Aan het ingrijpende plan hangt wel een kostenplaatje vast: 22 miljoen euro in totaal. Daarmee gaan ook de huurprijzen omhoog. Hoeveel kan Area nog niet zeggen, maar zeker is dat driekwart van de huizen sociale huur blijft. "We zitten nu nog boven die grens en we willen ook middeldure huur gaan creëren, dus we zoeken de mix op. Bewoners kunnen wel compensatie krijgen voor de verhoging van de huur, zodat ze er langzaam naartoe kunnen groeien", aldus Jan van Vucht.
De bewoners zijn inmiddels op de hoogte gebracht en gaan binnenkort individueel met Area in gesprek over het vervolg.
