advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Arie den Dekker overleden aan verwondingen nadat hij in brand raakte bij gemeentehuis Oss

Arie den Dekker, die lange tijd actie voerde voor eigen woonruimte in Oss, is overleden nadat hij maandagochtend in brand raakte bij het gemeentehuis. Volgens zijn advocaat was het een bewuste actie, de politie gaat er vanuit dat het niet de bedoeling was zichzelf in brand te zetten.

De politie, brandweer, ambulance en een traumahelikopter waren snel ter plaatse. Den Dekker (54) raakte zwaargewond en is met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed hij 's middags aan zijn verwondingen.

Den Dekker raakte in het najaar van 2018 dakloos toen zijn huis in Oss in brand werd gestoken. Dit zou mogelijk een vergeldingsactie zijn geweest omdat Den Dekker een verklaring had afgelegd in de zaak van de moord op Peter Netten een jaar eerder. Mede voor zijn eigen veiligheid bepaalde de gemeente dat Den Dekker niet meer in Oss kon verblijven.

Na het beëindigen van het beschermingsprogramma vorig jaar kwam hij op straat te staan en hield hij een aantal spraakmakende acties bij het gemeentehuis. Zo strooide hij vis rond en overgoot hij zich met poep. Dat leverde hem een gebiedsverbod op en een aantal dagen cel. Het conflict met de gemeente en andere instanties om weer een eigen woonruimte te krijgen, werd niet opgelost.

'Wanhoopsdaad'

Zijn advocaat Richard Laatsman reageerde maandag geschokt op het nieuws: “Het is echt een wanhoopsdaad van hem geweest. Hij gaf al langer aan dat zijn situatie uitzichtloos was. Wat dat betreft is het geen verrassing. Ik heb er uiteraard alles aan gedaan om het uit zijn hoofd te praten.” Volgens Laatsman heeft zijn cliënt een trauma overgehouden aan de brandstichting in zijn huis en wat er daarna allemaal is gebeurd.

Hij snapt er ook niets van dat er voor hem geen oplossing gevonden kon worden: “Het is dieptriest dat dit heeft moeten gebeuren. Hij was al tevreden geweest met een wooncontainer, met wat privacy voor hem en zijn honden. Ik denk dat het iets persoonlijks is tegen hem. Er zijn gevallen dat het binnen een maand al geregeld is. Het lijkt erop dat het hier een kwestie is van laten zien wie er de baas is”, aldus Laatsman.

De advocaat heeft de laatste jaren veel tijd doorgebracht met Den Dekker om hem bij te staan en vindt dat hij niet moet worden neergezet als een 'gekke kerel'. "Het was een man met zelfspot. Een grappenmaker. Geen gemakkelijke man, maar toch gewoon een goede kerel. En dat ondanks dingen die hij een jaar of dertig geleden zelf verkeerd heeft gedaan".

Laatsman zet ernstige vraagtekens bij de conclusie van de politie dat Den Dekker onbedoeld gewond raakte bij het in brand steken van een vloeistof op de stoep. "Hij heeft er vrijdag nog met mij over gesproken en maandagochtend kondigde hij op de voice-mail aan wat hij van plan was te gaan doen".

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.