Autobedrijf van Martie moet wijken voor N605: 'Niemand heeft mij ingelicht'

Waar hij elf jaar lang zijn ziel en zaligheid in gestoken heeft, is over een paar jaar waarschijnlijk niets meer dan een stuk asfalt. Het autobedrijf van Martie Van Ham aan de Zeelandsedijk staat op de lijst om gesloopt te worden, om plaats te maken voor de N605.

Eerst zou de nieuwe rondweg langs zijn bedrijf komen te lopen en zou Van Ham gespaard blijven, maar in het nieuwe ontwerp is de weg dwars door zijn autobedrijf heen getekend. Hij vreest voor zijn oude dag. "Ik heb in elf jaar tijd alles opgebouwd, met het idee om het later nog te kunnen verhuren. Maar daar gaat nu totaal onverwachts een streep doorheen."

Zorgen

Donderdagavond werd al duidelijk dat Van Ham niet de enige ondernemer is die zich zorgen maakt over de ontwikkelingen rond de nieuwe weg. De eigenaar van de Brabantse Hoeve vreest voor geluidsoverlast, omdat de weg vlak achter de tuin van het evenementencentrum door komt te lopen en de eigenaar van Hemelrijk hoopt dat zijn parkeerterrein gespaard kan blijven. Van Ham voelt zich net wat harder geraakt. "Bij anderen moet er een stuk tuin af, is er sprake van overlast of wordt het woongenot minder, maar dat van mij gaat gewoon weg." En ergens anders opnieuw beginnen, is voor hem op deze leeftijd niet meer mogelijk, zo legt Van Ham uit in de video. 

Gesprekken met gemeente

De automonteur benadrukt dat hij volledig begrijpt dat er een keuze gemaakt moet worden, maar had het fijn gevonden als hij dat niet als eerste in de krant hoefde te lezen. "Het zou fijn zijn geweest als er iemand langs was geweest om mij in te lichten. Er is niemand naar mij toegekomen om dit aan te kondigen." 

Wethouder Franko van Lankvelt zei donderdagavond in de commissievergadering dat die individuele gesprekken de komende tijd gevoerd gaan worden. "Het heeft geen zin om boos te blijven, maar ik hoop dat ze inderdaad langskomen en we alsnog om de tafel kunnen om een oplossing te zoeken. Financiële compensatie lijkt me logisch", aldus Martie van Ham.