Avans en HAS werken samen aan gezondere leefomgeving Bosschenaren
Een langer en gezonder leven, dat is het streven van een nieuw samenwerkingsproject tussen Avans Hogeschool en HAS green academy. Dat willen ze onder anderen bereiken door een gezonder assortiment in de kantines.
Student Jac Cuijpers heeft de minor Creating a healthy food environment gedaan. “We hebben gekeken hoe de voedselomgeving op de Onderwijsboulevard er uit ziet”, vertelt Cuijpers. “De scholen verkopen nu voornamelijk snacks. En waar een gezonder broodje al gauw meer dan vier euro kost, is een snack maar twee euro.” Dat zou de student dan ook graag anders zien.
SPRONG-subsidie
De hogescholen hebben voor het onderzoek een zogenoemde SPRONG-subsidie ontvangen. Een subsidie van acht jaar die onderwijsinstellingen kunnen krijgen voor samenwerking op het gebied van maatschappelijke thema’s.
“Ons project had als doel om een nulmeting te doen”, zegt Cuijpers. “We willen weten wat nu de situatie is, om in de toekomst interventies te kunnen toepassen.”
“Uiteindelijk gaat het niet om een project of onderzoek, maar aan een bijdrage aan een gezondere wereld”, zegt lector Groene Gezondheid Herman Peppelenbos. “Dat is ons ultieme doel en het project is hier een middel voor.”