advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Babel sloopt de muur tussen muziek en literatuur

Met een echte sloophamer ging de directeur van Babel vandaag een muur in haar eigen gebouw te lijf. Doel: de stadsbieb en de voormalige Muzerije met elkaar verbinden.

Het hoeft maar een symbolische 'beuk' tegen de muur te zijn. Maar directeur Nan van Schendel maakt vrijdagmiddag serieus werk van het slopen van de muur tussen de Bieb en Muzerije, met een felgroene bouwhelm op haar hoofd en een loodzware bijl in haar handen. Het stucwerk spat van de muur af en daaronder komen rode bakstenen tevoorschijn. "Zo. Het begin is gemaakt."

De tekst gaat verder onder de video

 

Buren

Als de muur straks helemaal is doorgebroken loop je van de boeken zo door naar de muziek. De twee instellingen zijn al jaren buren en officieel al gefuseerd. Maar deze doorgang moet ze nu ook fysiek met elkaar verbinden. De komende periode worden ook de collecties gemixt en er komen verschillende gezamenlijke ruimtes. De openingstijden worden eveneens verruimd. 

Het publiek van beide instellingen is ook geraadpleegd. De actie 'Bouw mee aan Babel' waarbij iedereen naar zijn of haar mening werd gevraagd leverde 350 tips en wensen op van bezoekers, waarvan sommigen zeer nuttig, vindt projectleider Marien Brand van Babel. "We kunnen natuurlijk niet alle wensen honoreren maar er zijn wel trends uit te halen. Zo willen mensen bijvoorbeeld een stilteruimte maar ook een ruimte waar juist lawaai kan worden gemaakt." Eën van de ondervraagde kinderen zette 'patat' op het antwoordbriefje.  Brand, met een lach: "Die staat ook hoog op het prioriteitenlijstje." 

Cultuurverschillen

Interne cultuurverschillen zijn er ook tussen de twee instellingen die nu samen Babel vormen. De muziekmensen hebben een ander leefritme dan de literatuurmensen. Die eerste groep gaat veel later naar bed. Nan van Schendel: "Omdat voorstellingen nou eenmaal later op de dag zijn. Of dat problemen gaat opleveren? Nee hoor. We beginnen gewoon vroeg en gaan tot heel laat door."


Om de muziek en de literatuur succesvol samen te laten smelten en  om het gebouw voor iedere bezoeker geschikt te maken, staat er een herinrichting gepland. Die moet in februari 2020 klaar zijn.