Bakker Van de Ven trekt aan de bel met slap brood gebakken op 120 graden
Brood bakken op 120 graden in plaats van ruim tweehonderd? Dat gaat niet, dus besparen op energiekosten zit er op die manier niet in. “Dit brood is niet consumentwaardig en zeker niet ambachtelijk waardig.”
Bakker Ruud van de Ven, met zeven bakkerszaken waarvan drie in Uden en een grote bakkerij in Venhorst, zag de boodschap van energie-minister Rob Jetten om energieverbruik te minderen. Hij besloot te proberen om brood te bakken op 120 graden en kwam tot een glasheldere conclusie: “Het brood is slap, niet gaar en zakt in elkaar.”
(Tekst loopt verder onder afbeelding)

De bakker bakte het brood op lage temperatuur en postte vervolgens een foto daarvan op Facebook. Een ludieke actie, maar met een bloedserieuze boodschap aan Den Haag. Brood bakken op lagere temperatuur gaat dus niet en zit energie besparen er op die manier ook niet in.
(Tekst loopt verder onder video)
Zo dreigen dus financieel zware tijden voor de Van de Ven, die zesde generatie is van een familiebedrijf dat al sinds 1905 bestaat. “Als de huidige gasprijzen zo blijven betaal ik straks twaalf tot dertien keer meer”, zegt de bakker, die nu nog geniet van een contract met een lager tarief. Qua kosten verwacht Van de Ven straks meer dan een half miljoen euro kwijt te zijn op jaarbasis voor gas en elektriciteit. Nu betaalt hij tussen de een en twee ton.
Den Haag
Van de Ven kijkt naar mogelijkheden om te besparen en te verduurzamen, maar dat is geen gemakkelijke opgave. “Zonnepanelen, daar heb ik nu een offerte voor lopen, maar ik gebruik ’s nachts en in de loop van de ochtend veel energie en niet overdag. Op het moment dat de zon vol aan de hemel staat, gebruik ik geen energie.”
De ondernemer kijkt daarom naar Den Haag en hoopt op financiële hulp voor midden- en kleinbedrijven (MKB). “Ik hou me normaal niet zo bezig met Prinsjesdag, maar ik ben nu wel benieuwd wat er gaat gebeuren. Als er niets gebeurt, is dit het einde van het ambacht.”