Bossche bakkers in de knel door hoge energieprijzen
Bakkers in Den Bosch sloegen afgelopen week alarm. De energieprijzen rijzen al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne de pan uit. Die kunnen nu tot wel vijf keer hoger liggen dan wat bakkers gewend zijn.
Rob van de Vin runt een bakkerij in het centrum van Rosmalen. Hij betaalt normaal gesproken zo´n 40.000 euro per jaar aan energiekosten. Als zijn contract met de stroomleverancier eind februari afloopt, kan het zijn dat hij zo maar 100.000 euro meer moet betalen. Ter vergelijking, een gemiddelde onafhankelijke bakker verdient ongeveer een half miljoen euro per jaar.
(tekst loopt door onder de video)
Bakkers proberen zelf al energie te sparen door hun ovens zo efficiënt mogelijk in te zetten. Zo begint Van de Vin met de worstenbroodjes, dan de tartelettes, gevolgd door merengues en cakes. Dat helpt echter maar minimaal. Hij geeft aan dat ook andere grondstoffen door inflatie duurder zijn geworden. Vooral de prijs van bloem is gestegen.
Veel meer zou moeten worden gekeken naar steun vanuit de overheid, geeft ook de NBOV, de branchevereniging voor ambachtelijke bakkers aan. Dat is tot nog toe niet echt tot stand gekomen.
Branchevoorzitter Arend Kisteman geeft aan dat, als het zo doorgaat, tussen de 40% en 60% van de bakkers per 1 januari hun energierekening niet meer kunnen betalen.
In een interview met Sven Kockelmann vertelde hij over zijn ontmoeting met Rob Jetten, de minister van Energie. In het gesprek leek hij te zeggen dat Jetten toendertijd bakkers vroeg om de oventemperatuur op 120 °C te zetten. Dat bericht zorgde voor enige hilariteit onder bakkers. Sommige bakkers, zoals Ruud van de Ven uit Venhorst, besloten om brood daadwerkelijk op die temperatuur te bakken. Dat leverde onsmakelijk en bleek brood op.

Jetten ontkende later dat hij dit had gezegd. Ook de branchevereniging zelf gaf aan dat het een broodjeaapverhaal ging.
De EU probeert intussen wel maatregelen te nemen om te voorkomen dat de gasprijs nog verder oploopt. Daarvoor zetten ze een winstplafond op de elektriciteitsprijs en belasten ze de winst van olie- en gasbedrijven met 33%. Of deze maatregelen voor de bakkers in Den Bosch op tijd komen, is nog maar zeer de vraag.