advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bas Verwijlen wil medaille op vierde Spelen: 'Anders niet tevreden'

Degenschermer Bas Verwijlen stapt deze zomer in het vliegtuig naar Tokio, voor zijn vierde Olympische Spelen. Daarbij neemt de Ossenaar geen genoegen met een plek naast het podium.

We spreken Verwijlen (37) bij Schermclub Den Bosch, in de Maaspoort. De Ossenaar woont en traint al jaren in Den Bosch en bereidt zich hier met zijn vader en trainer voor op het vierde Olympische avontuur in zijn carrière. Verwijlen is nog zichtbaar opgetogen na het goede nieuws van vorige week dinsdag. Na een middag billen knijpen werd duidelijk dat plaatsing voor Tokyo 2020 zeker is.

Afhankelijk van anderen

Dat vernam de schermer overigens niet zelf. "Ik was afhankelijk van de uitslagen op het landentoernooi in Kazan, Rusland. Maar zelf kon ik er niet naar kijken", lacht Verwijlen. "Zet mij maar tegen de zwaarst mogelijke tegenstander, dan ga ik ervoor. Maar zodra het niet meer in mijn handen is, trek ik het niet."

En dus wist Verwijlen pas zeker dat hij geplaatst was, toen zijn vrouw een harde gil slaakte. "Die klonk wel positief, dus dat was het teken dat het goed zat."

Ervaring

De aanloop naar de Spelen is door het coronavirus behoorlijk door de war geschopt. De schermers, dus ook Verwijlen, zullen het in aanloop naar Tokyo zonder wedstrijden moeten doen. Er is nog kans op een ingelast EK vóór de spelen, maar als dat niet doorgaat is de kalender leeg en wordt het trainen geblazen. "Dat zal voor iedere schermer lastig zijn. Maar ik ga hoe dan ook de best mogelijke voorbereiding draaien."

Verwijlen met zijn vader Roel, na het behalen van zijn tiende NK schermen, in 2020

Daarbij komt het niet ongelegen dat Verwijlen al langer meeloopt in het wereldje, vindt ook zijn vader en trainer Roel. "Ik hoef hem niet meer te leren fietsen. Met twee á drie keer trainen per week komt hij genoeg in actie."

Vier keer is scheepsrecht

De Olympische Spelen van 2020 worden normaal gesproken de laatste voor Verwijlen. Tijdens de spelen in Peking (2008) werd hij achtste, in Londen (2012) behaalde hij de laatste zestien en in Rio de Janeiro (2016) was de tweede ronde al het eindstation.

Sinds Rio wordt de schermer niet alleen meer door zijn vader getraind. Ook zijn Franse trainer staat hem nu bij, met name op tactisch vlak. "Heel goed", vindt Verwijlen senior. "Ik ben meer van de Oost-Europese benadering, dat past ook wel bij een gifkikker als Bas. Maar ja, hij wordt ook ouder, dus de afwachtende Franse benadering past hem wel", lacht hij. 

Voor zijn vierde spelen mikt Verwijlen hoog: "Wanneer ik tevreden in het vliegtuig terug zit? Zonder medaille niet, in ieder geval. Het maakt niet uit welke kleur."