advertentie Banner SNLR.nl

Basisscholen Oss-Bernheze: "Door het oog van de naald"

Scholen in Oss en Bernheze geven een 5,3 voor verkeersveiligheid. “Het is hier soms echt door het oog van de naald”, reageert directeur Peter Janssen.

Zijn school, de Korenaer in Oss, beschikt op het eerste oog over aardig wat parkeerplaatsen. Maar toch gebeurt het ook hier, dat ouders foutparkeren, te hard langs de school rijden of op andere manieren negatief bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Dat blijkt uit onderzoek van Dtv in de gemeenten Bernheze, Den Bosch, Oss en Uden. Dtv benaderde directies en ouderraden of medezeggenschapsraden van basisscholen in de vier gemeenten met een enquête over verkeersveiligheid.

Automobilisten zien dit kruispunt als een rotonde, en gaan hier rustig de auto draaien en achteruit steken

• Imke van der Heijden, ouderraad Bolderik

Bij basisschool de Bolderik in Heeswijk-Dinther kennen ze die problematiek maar al te goed. Voor de entree van de school ligt een kruispunt, ingericht met palen en drempels om auto’s af te laten remmen. Maar het tegenoverstelde gebeurt. “Automobilisten zien dit kruispunt als een rotonde, en gaan hier rustig de auto draaien en achteruit steken”, legt Imke van der Heijden van de ouderraad uit. Aan de rand van het kruispunt ligt een oversteekplaats. “Ik heb het al vaak gehad, dat ik met mijn zoontje daar oversteek en dat automobilisten ons gewoon niet zien”.

Tekst loopt door onder de video.

Ook uit de enquête blijkt dat ongeveer de helft van zowel de ouderraden als directies zich veel zorgen maakt over de verkeersveiligheid van de kinderen. Voor Janssen een lastig probleem, waar niet zomaar een oplossing voor gevonden is. “We hebben al best veel dingen ondernomen, zoals de wegversmalling hier, maar desondanks zie je gewoon dat het gedrag van de ouders heel lastig te veranderen is.”

Dtv vroeg directies en ouderraden van basisscholen uit Oss en Bernheze ook naar wat zij nu al doen ter verbetering van de verkeersveiligheid rond hun school. De uitkomst hiervan en wensen en verbeterpunten voor de toekomst volgen later deze week op onze site, samen met een reactie vanuit de politiek.


Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.