BD-hoofdredacteur ziet toekomst rooskleurig in: ‘Omdat de krant meer is dan alleen een nieuwsplatform’
De regionale journalistiek staat al tijden onder druk, maar is nog lang niet ten dode opgeschreven. ‘Ik denk dat het goed gaat’.
Dat zegt in ieder geval Brabants Dagblad-hoofdredacteur Lucas van Houtert. Hij was samen met Dtv Nieuws-hoofdredacteur Dan Wildeman te gast in de talkshow Focus, waarin uitvoerig de huidige stand van de regionale journalistiek werd besproken.
Van Houtert ziet dat er verschillen zijn tussen de manieren waarop Dtv en Brabants Dagblad zich de laatste jaren hebben ontwikkeld: “Bij Dtv zie je een voortgaande professionalisering, bij een wat ouder instituut zoals Brabants Dagblad zie je dat we een slag hebben moeten maken naar het publiek online en met name een verdienmodel. We zijn een commercieel bedrijf”, aldus de Brabants Dagblad-hoofdredacteur, die toegeeft dat zijn krant het in het recente verleden zwaar heeft gehad.
“We hebben wat veren gelaten, maar we zijn sterk gebleven door een goede samenwerking. Ik denk dat je moet durven zeggen dat het goed gaat met regionale journalistiek, waarbij je wél ziet dat het er anders uitziet dan twintig jaar geleden.”
Voorzichtig
Wildeman stelt dat die verandering ook geldt voor een televisieomroep zoals Dtv: “Je ziet dat steeds minder mensen televisie kijken. Dat zie ik ook bij mijn dochters; zij gebruiken de tv voor Netflix of voor de Playstation. En ze kijken nog wel naar dingen die op tv komen, maar niet op het moment dat Hilversum of wie dan ook bepaalt dat het uitgezonden wordt. Mede daarom zijn we bij Dtv ook meer online-first gaan denken en besteden we aandacht aan wat we doen met onze socials (social media-kanalen, red.).”
De focus is dan wellicht veranderd, maar dat wil niet zeggen dat mediavormen zoals een krant of een televisie ten dode zijn opgeschreven, denkt Van Houtert. “Wees voorzichtig met je oude schoenen voor je ze weggooit. Als iemand had voorspeld dat in Brabant zes ochtenden per week bijna 200.000 papieren kranten de brievenbus ingaan, was-ie voor gek verklaard. Maar toch gebeurt het.”
Dat verklaart hij als volgt: “Mensen zijn veel meer gehecht aan hun mediavormen – in ons geval hun papieren krant - dan iedereen had gedacht. Het product is veel waardevoller dan ze dachten, omdat het meer is dan een nieuwsplatform. Het is vertrouwdheid, je eigen moment op de dag, dus mij ga je niet horen voorspellen wanneer het einde van de papieren krant is. En alle goeroes die roepen hoe het verder gaat: wees daarmee voorzichtig. Ze vergissen zich.”
De gehele uitzending van de talkshow Focus over de regionale journalistiek, vindt u hieronder.