advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Alma van Bommel, rector/bestuurder Pierson College.

Bedreigde docente Pierson College wordt ondersteund, maar zit niet ondergedoken

De docente van het Pierson College die bedreigd wordt naar aanleiding van het tonen van een dia over de profeet Mohammed, zit niet ondergedoken. Wel krijgt ze ondersteuning en is er extra waakzaamheid rond haar persoon.

Dat verklaart Alma van Bommel, rector/bestuurder van de middelbare school in Den Bosch. Volgens haar is de ophef vooral van buiten de school afkomstig. “Het eerste beeld - de dia met afbeelding van Mohammed - is via één of meerdere leerlingen verspreid. Vervolgens is het volledig buiten de school terechtgekomen. Het beeld is voorzien van teksten of er gingen losse teksten rond op social media. De afzender weten we niet, maar we vermoeden dat het breed vanuit het land afkomstig is.” Ook is niet bekend welke leerling de dia heeft verspreid.

Kwetsend

Volgens Van Bommel werd daaropvolgend zowel de docente als de school het mikpunt van ‘uitermate onaangename berichten’. “Er werd geconcludeerd dat de school racistisch zou zijn en dat de docent in kwestie racistisch zou zijn. Met name naar de leraar gingen bijzonder vervelende opmerkingen. Iemand zou moeten worden ontslagen, iemand zou niet in het onderwijs mogen werken. Het was uitermate kwetsend.”

De leerkracht geeft momenteel geen les op school. Die keuze heeft het Pierson College gemaakt in overleg met externe adviseurs, gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en Stichting School en Veiligheid (SSV). Dat betekent in de ogen van Van Bommel niet dat de school buigt voor de veroorzakers van de ophef.

Ik denk niet dat het een kwestie van buigen is.

• Alma van Bommel, rector/bestuurder.

“Ik denk niet dat het een kwestie van buigen is. Ik denk dat het vooral een kwestie is van zorgvuldig omgaan met personeel. Op dit moment is het direct voor de klas staan, erg moeilijk, als jij degene bent waar het over gaat. Ze is uiteraard geraakt en geschrokken van de heftigheid van de emoties. Het is door de buitenwereld zó uitgelegd, dat haar integriteit gekwetst raakte. Dat raakt iemand en ook anderen in de school werden erdoor geraakt.”

In ’s-Hertogenbosch is er vrijheid van meningsuiting. Er is voor bedreigingen geen plek in een democratie als de onze.

• Burgemeester Jack Mikkers en wethouder Ufuk Kâhya

Er is ook bijval vanuit de Bossche politiek. Burgemeester Jack Mikkers en wethouder Ufuk Kâhya reageren als volgt. "In ’s-Hertogenbosch is er vrijheid van meningsuiting. Dat betekent ook dat we met elkaar moeten kunnen discussiëren over soms moeilijke en gevoelige onderwerpen. Onderwerpen waar mensen verschillende gevoelens en emoties bij hebben. Waarbij altijd geldt dat we dit doen op een respectvolle manier en binnen de grenzen van de grondwet. We zien dat daaraan ook goed invulling wordt gegeven binnen het onderwijs in ’s-Hertogenbosch. Laat er geen misverstand over bestaan. Er is voor bedreigingen geen plek in een democratie als de onze. Alleen met dialoog en met begrip voor elkaar komen we verder. Daarvoor zijn we allemaal verantwoordelijk.”