Beeldmateriaal van protesten in Brabant ook door ogen van actievoerders
Het Brabants Historisch Informatie Centrum heeft zaterdagochtend een website gelanceerd vol historisch beeldmateriaal van protesten en acties in Brabant. Zo komt er vanuit krakers uit onder meer de regio Den Bosch een nieuw perspectief op 'de lange jaren zeventig'.
Een belangrijk stuk geschiedenis
Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Het BHIC ziet wereldwijd een flinke opleving van protest- en oppositiebewegingen. Van de acties in coronatijd, tegen de oorlog in Oekraïne tot de boerenprotesten, Black Lives Matter en #MeToo. Dat was de aanleiding voor het maken van de website Protest in Brabant. Zo moet er meer begrip komen van de hedendaagse actiecultuur.
Op de website zijn beelden van het actieverleden in Brabant te zien, bijvoorbeeld van de kraak-, vredes- en vrouwenbeweging. "Een belangrijk stuk geschiedenis", vindt het BHIC. Bijzonder is vooral dat het BHIC tot nu toe alleen de beschikking had over beelden vanuit het perspectief van de overheid.
Kraaklente
Verschillende demonstranten hebben speciaal voor deze website foto's en video's aangeleverd zodat nu ook de gedachte achter de acties min of meer duidelijk wordt. Een van de voorbeelden is Gerjan Beijnum die in 1978 met zo'n honderd andere krakers het oude ziekenhuis Sint Jan de Deo aan de Papenhulst in Den Bosch kraakte. Het was het jaar dat de kraaklente begon. Er werden veel (vooral voormalige rooms-katholieke) gebouwen bezet.
Acties tegen kernenergie
Ook is er aandacht voor Radio Vrij Den Bosch, dat de lucht in ging om krakers en mede-actievoerders te informeren. Miek van Dongen en El Versantvoort voerden als student in Den Bosch actie in onder meer Uden en Den Bosch. Ze hebben volop muurkranten geplakt, blijkt uit het gepubliceerde materiaal. En er zijn beelden van anti-kernenergiegroeperingen die onder andere protesteerden bij vliegbasis Volkel.
Het BHIC is op zoek naar aanvullingen. Daardoor kan de website groeien naar een nog groter perspectief op de protesten in de periode 1968-1982.