advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Behoud kastanjebomen op Parade onzeker na omvallen boom, gemeente doet onderzoek

Uit voorzorg heeft de gemeente Den Bosch deze week de kastanjebomen op de Parade aangepakt. Aanleiding was het omvallen van een kastanjeboom op vrijdag 4 december.

De kastanjebomen worden vanwege de bloedingsziekte jaarlijks meerdere keren gecontroleerd. De omgevallen boom bleek hier niet aan te lijden, daarvan was het wortelgestel aangetast. De bomen waren voor het laatst gecontroleerd op 27 november. Toen zijn drie bomen afgekeurd, de omgevallen boom zat daar niet bij.

Onderzoek
Om te bekijken welke maatregelen nodig zijn voor de veiligheid van de mensen die er lopen, is één afgekeurde boom gekapt en zijn er twee omver getrokken. Dit om te onderzoeken of ook hier sprake is van afwijkingen in het wortelstelsel. Zes kastanjebomen zijn preventief gesnoeid.

Behouden
De gemeente wil de bomen op de Parade zo lang mogelijk behouden. Het was de bedoeling om ze na de nieuwbouw van het Theater aan de Parade te vervangen. Maar door wat er afgelopen week is gebeurd, is het onzeker of dit wel veilig is. Vandaar dit onderzoek. Op grond daarvan zal bekeken worden welke maatregelen nodig zijn.

Photobooth
De Photobooth die in het kader van de Bossche Winter aan de horecazijde komt, staat niet in het deel waarmee nu problemen met de kastanjebomen zijn. De Photobooth wordt zo geplaatst dat dit veilig is voor het publiek, zo laat de gemeente weten.