Behoud Lithse polder laat inwoners in opstand komen
Een tegengeluid was maandagavond duidelijk hoorbaar bij de bewonersavond, georganiseerd door Behoud Lithse polder tegen de komst van de duurzame polder.
"We zagen dat de informatie van de gemeente niet adequaat was. Daarom hebben we deze avond georganiseerd om mensen nadrukkelijker te informeren", geeft Hans Kemmerling van Behoud Lithse polder aan. Er kwamen veel tegenstanders van de geplande windmolens en zonnevelden naar zaal Hertog Jan van Brabant. Onder wie tweede kamerlid Henk van Gerven van de SP. De voormalig wethouder en huisarts heeft aan minister Stientje van Veldhoven gevraagd een onderzoek uit te laten voeren naar hoe schadelijk windmolens zijn voor de volksgezondheid. "In dit plan komen ze veel te dicht bij de bewoonde wereld", vindt Van Gerven. De aanwezigen zien veel liever een overstap naar toriumenergie of een windmolenpark op de Noordzee.
Het plaatsen van een van de grootste windparken van Nederland op een plek waar zo weinig wind is, dat is een van de domste dingen die je kunt doen
Josien Faber, financieel deskundige
ODE
Josien Faber nam alle rekensommetjes door. De conclusie was vooral dat windmolens en zonnevelden er komen, zodat mensen er geld aan kunnen verdienen. "Het plaatsen van een van de grootste windparken van Nederland op een plek waar zo weinig wind is, dat is een van de domste dingen die je kunt doen", aldus Faber. De gemeente Oss zou het niets kosten, maar de inwoners van Oss wel. "Op de energierekening vindt iedere inwoner de term ODE. De Opslag Duurzame Energie kost vele honderden euro's per jaar."
Er wonen weinig mensen, dus als we daar iets vervelends gaan doen, is er weinig weerstand tegen
Jos Cuijpers, maakte erfgoedplan Lith
Opportunistisch in het verleden
Het verleden bracht al enkele voorbeelden waarom de Lithse polder zo'n makkelijk doelwit is, vindt Jos Cuijpers. Hij was verantwoordelijk voor het erfgoedplan Lith. Zo waren er vroeger plannen voor zandwinning en zelfs voor een vliegveld in de Lithse polder. "Niet omdat de polder daar geschikt voor was. Het was puur opportunistisch. Er wonen weinig mensen, dus als we daar iets vervelends gaan doen, is er weinig weerstand tegen."
Deze avond was ervoor bedoeld om de mensen wakker te schudden en in opstand te laten komen
Hans Kemmerling, Behoud Lithse polder
"Deze avond was ervoor bedoeld om de mensen wakker te schudden en in opstand te laten komen", verklaarde Kemmerling. De gastheer vindt dat het terdege is gelukt. Hij zag bijna iedereen een hand opsteken toen hij aan de zaal vroeg of het een geslaagde presentatie was. En hij kreeg steun vanuit onverwachte hoek. "Raadsleden en commissieleden zijn gevoelig voor aanwezigheid van mensen", meende Lambert van Griensven, commissielid van de PVV in 's-Hertogenbosch. "Als alle aanwezigen van vanavond samen naar de gemeenteraad gaan, dan moet ik nog zien wat de partijen gaan zeggen", vulde Van Gerven aan.
Verkenning is nog bezig
Fractievoorzitter Frans Molenkamp van D66 worstelt nog heel erg met zijn standpunt. Wel vindt hij het voorbarig dat de aanwezigen denken dat er in totaal tachtig windmolens komen. "De verkenning is nog bezig", zegt hij. Donderdagavond is er een ingelaste commissievergadering in Oss, die volledig draait om duurzame energie. Daar zullen zeker bezoekers van maandagavond naar toe gaan.