Beladen Derde Rijk-expo verwijst naar Joods monument en synagoge

De veelbesproken expositie Design van het Derde Rijk verwijst straks ook naar de voormalige synagoge en het Joods Monument tegenover het Bossche museum. 

Dat is een resultaat van de samenwerking met betrokkenen van de Joodse lokale gemeenschap. Bij de voorbereidingen van deze beladen tentoonstelling over nazi-kunst  fungeerden zij als klankbord bij verschillende beslissingen die zijn genomen.

Zo is ervoor gekozen om het lot van de lokale Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog op te nemen in de tentoonstelling. Op het raam van het Designmuseum dat uitkijkt op de voormalige synagoge en het Joods Monument, komt een tekst over het lot van de Bossche Joden.

Hun verhaal maakt ook deel uit van de familieroute door de tentoonstelling en de verschillende rondleidingen die het museum aanbiedt. Daarnaast vindt een aantal van de lezingen van het publieksprogramma plaats in de synagoge. Ook worden de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding meegenomen in het programma.

‘Design in het Derde Rijk’ zal vooral duidelijk maken hoe nazi’s vormgeving gebruikten voor hun propaganda. De tentoonstelling is vanaf 8 september te zien in het Design Museum in Den Bosch.

advertentie

Lees ook deze artikelen