advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Belangstelling nazorgplatform C-support enorm: ‘Voor ons goed, maar voor de nazorg een slecht teken’

Het landelijke platform voor coronanazorg, C-support, telt sinds oprichting in oktober al meer dan 1100 aanmeldingen. “En dat is voor C-support natuurlijk goed, maar dus voor de nazorg van covidpatiënten niet zo goed.”

Aan het woord is Alfons Olde Loohuis, die als oud-huisarts onderdeel uitmaakt van het nazorg-platform. De arts had van te voren nooit verwacht dat er zo veel belangstelling zou zijn voor C-support. “Dit hadden we totaal niet zien aankomen, dat de groep mensen zo groot zo zijn. En de klachten zijn ook zo indrukwekkend”, aldus Olde Loohuis.

Zorgen om wie zich niet meldt

Het verbaast Olde Loohuis wel, wie zich aanmeldt voor het nazorgplatform. “Wat we missen, zijn de ouderen en allochtonen en dat baart ons zorgen. Misschien durven ze zich niet te melden, of zijn ze er simpelweg niet. Maar we zijn er bang voor dat het zich achter de geraniums wel afspeelt.”

Een andere mogelijke verklaring voor het ontbreken van deze groepen, zou kunnen zijn dat ouderen en andere kwetsbaren vaker in het ziekenhuis belandden. C-support richt zich met name op de thuisblijvers die corona hebben gehad. En die mensen blijven zitten met langdurige klachten.

Tekst loopt door onder de video

Meer dan alleen kortademigheid

Ze krijgen bij C-support langzaam maar zeker een steeds beter beeld van de klachten en problemen waar voormalige coronapatiënten mee achterblijven. “Veel mensen houden last van een slechte conditie, kortademigheid en bijvoorbeeld hartproblemen. Maar de meeste mensen die zich bij ons aanmeldden zijn relatief jong, en je ziet dat het ook problemen gaat geven op het gebied van werk en inkomen. Mensen worden onzeker, bang dat ze hun baan verliezen. Daar zijn we ook voor, voor ondersteuning op dat gebied. Het draait om veel meer dan alleen medische hulp.”