'België deed lacherig over Bob Peeters, laatste jaren werd hij serieuzer en opener'

Wie is de persoon Bob Peeters, de nieuwe trainer van TOP Oss? Dtv Nieuws vraagt het aan de vooravond van de eerste training aan Belgische journalisten die de afgelopen jaren zijn club Westerlo van dichtbij volgden.

Het verraste in ieder geval Nederland dat Bob Peeters op 8 juni werd gepresenteerd als nieuwe trainer van de Osse voetbalclub. TOP Oss had immers nog nooit een buitenlandse trainer gehad. Ook in België keek men met gefronste wenkbrauwen naar het nieuwsbericht. "Ik had verwacht dat hij een sabbatical zou nemen na het mentaal zware seizoen bij Westerlo", zegt Bart D'Haene, journalist van Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Al waren er wel geruchten dat hij aan de slag zou gaan bij Sint-Truiden.

Ik had verwacht dat hij een sabbatical zou nemen na het mentaal zware seizoen bij Westerlo

• Bart D'Haene, journalist Het Nieuwsblad/Gazet van Antwerpen

Peeters gaf eerder aan Dtv Nieuws toe dat de laatste maanden bij KVC Westerlo - actief in 1B, het tweede niveau in België - moeilijk waren. De club moest en zou promoveren, maar dat lukte niet. De Belgische trainer was naast oefenmeester ook aangesteld als technisch directeur. "De verwachtingen bij Westerlo waren hooggespannen", vertelt Kersten Steurbaut, collega van D'Haene bij de Belgische dagbladen. "Toen de ploeg in september werd overvallen door een coronagolf, werden de resultaten minder. Daar komt bij dat de vice-voorzitter van de club niet zo tevreden was over de transfers die Peeters had gedaan."

Uit de Belgische schijnwerpers

Dat hij nu voor Nederland kiest, vinden de journalisten slim. "Een goede gelegenheid om zijn carrière te herlanceren", aldus D'Haene. "Het is niet slecht om even uit de schijnwerpers van België te zijn", voegt Steurbaut toe. Met Westerlo wist Peeters zich in zijn eerste periode op het hoogste niveau van België staande te houden. Daarvoor, bij andere clubs, werd hij niet altijd serieus genomen. "Er is een periode geweest waarin een beetje lacherig werd gedaan over Bob Peeters. Daar heeft hij het erg moeilijk mee gehad. Zijn relatie met de pers was moeizaam. Na een sabbatical is hij veel opener geworden en kon hij tegenslagen veel beter relativeren." D'Haene: "Hij is niet mislukt in België, maar het is wel zo dat veel clubs niet meer op hem zitten te wachten."

Hij is niet mislukt in België, maar het is wel zo dat veel clubs niet meer op hem zitten te wachten

• Bart D'Haene, journalist Het Nieuwsblad/Gazet van Antwerpen

D'Haene beschrijft de 47-jarige Peeters als een communicatief vaardige trainer, die erg close is met zijn spelersgroep. Hij heeft een goed analytisch vermogen en laat ook veel taken over aan de rest van zijn technische staf. Steurbaut benadrukt dat Peeters belang hecht aan het menselijke aspect bij zijn spelers, vaak tussen zijn spelers staat en grapjes met hen durft te maken. Aan de andere kant kan hij ook veeleisend en streng zijn. "Spelers die buiten de lijntjes kleuren, zullen het zeker geweten hebben."

Heilig overtuigd van 3-5-2

De kans is groot dat we binnenkort een aantal nieuwe Belgen gaan zien op het trainingsveld in Oss. "Hij haalt altijd spelers waarmee hij vroeger al heeft gewerkt, zagen we in het verleden", weet Steurbaut. Over een systeem wilde Peeters nog niet praten bij zijn aanstelling, omdat nog onduidelijk is welke spelers hij straks tot zijn beschikking heeft. Twee jaar geleden was Peeters nog heilig overtuigd van de 5-3-2/3-5-2-formatie. Zo vertelde hij tegen Steurbaut: "Na mijn ontslag bij Westerlo heb ik een jaar thuis gezeten en heel veel voetbal gekeken. Ik heb de voor- en nadelen van álle systemen afgewogen. Bij mijn eerstvolgende club zou ik met dit systeem gaan spelen, wist ik toen al."

Zo vaak mogelijk spelen met dezelfde elf

Aan doorwisselen binnen de selectie denkt Peeters niet zo snel. "Ik ben van het principe om zo vaak mogelijk met dezelfde ploeg te spelen. Ik ben ook geen trainer die in functie van de tegenstander drie of vier nieuwe spelers zal brengen. Dan beginnen spelers te twijfelen", liet de kersvers TOP Oss-trainer door GvA optekenen in zijn tijd bij Westerlo.

Uiteindelijk gaat Peeters terugkeren in België, daar zijn D'Haene en Steurbaut het wel over eens. "Eerst zichzelf maar eens in Nederland goed op de kaart zetten. Een land waar hij zich altijd goed heeft gevoeld als speler", zegt Steurbaut tot besluit.

De reportage die Dtv Nieuws maakte met Peeters, toen hij werd gepresenteerd als nieuwe trainer:

TOP Oss start woensdag met de eerste training aan het seizoen 2021-2022.