Bellen met de sint blijft ook na corona populair; ‘Mensen hebben meerdere mogelijkheden ontdekt’
Geen deurbel die gaat maar een melding van een inkomend videogesprek. Sinterklaas brengt dit jaar veel virtuele bezoeken ook al zijn coronamaatregelen al maandenlang verdwenen.
“Mensen hebben andere mogelijkheden ontdekt”, legt Jan Roosenboom van Virtueel Sinterklaasbezoek uit. De Ossenaar is theatermaker en kruipt al decennialang in de huid van sinterklaas en brengt bezoeken aan kinderen, maar in coronatijd ging dat niet.
(Tekst loopt verder onder video)
Dankzij zijn schoondochter Melanie Verbueken uit Uden die handig is met websites begon Roosenboom met Virtueel Sinterklaasbezoek. Zo kon hij als sinterklaas, weliswaar digitaal, toch kinderen blijven ontmoeten en het sinterklaasfeest in de huiskamer compleet maken.
'Vreselijk spannend'
Fysiek ontmoeten kan weer, maar toch zien veel mensen het voordeel in van een digitaal bezoek van sinterklaas. “Voor heel jonge kinderen is het heel indrukwekkend als sinterklaas binnenkomt. Dat vinden zij vreselijk spannend. Ouders zelf vinden het ook spannend.” Een virtueel bezoek is dan een oplossing volgens Roosenboom.
Daarnaast merkt Roosenboom dat er internationaal veel vraag is naar een virtueel sinterklaasbezoek. “Het is leuk voor mensen die ver weg zijn. Mensen die in het buitenland wonen waar geen sinterklaas is kunnen nu toch sinterklaas langs laten komen.”
Hij vervolgt: “Het gaat om mensen uit Thailand, Curaçao, Ierland, Zuid-Frankrijk, Oostenrijk, maar ook om mensen uit Maastricht. Veel mensen vinden dit een leuke manier om sinterklaas binnen te krijgen.”
Toekomst
Het aantal aanvragen voor videoboodschappen en videogesprekken dat Roosenboom dit jaar krijgt is ongeveer gelijk aan vorig jaar, terwijl toen door coronamaatregelen geen bezoek mogelijk was. Zit er daarom nog meer toekomstmuziek in een virtueel bezoek? “Dat moet de toekomst uitwijzen. Misschien bedenken we wel iets nieuws. Theater blijft zich altijd ontwikkelen.”