‘Berchplaets misschien iets te groot voor Berghem’
Gemeenschapshuis De Berchplaets in Berghem is achteraf gezien misschien nét iets te groot voor het dorp Berghem. Dat zei wethouder Frank den Brok donderdagavond in een commissievergadering.
Daar werd gesproken over exploitatieproblemen bij wijk- en dorpshuizen in de gemeente Oss. Inmiddels zijn er 23 van dat soort accommodaties en bij twee daarvan zijn er al jaren financiële problemen. Dat zijn MFA De Snoeck in Lith en dus De Berchplaets in Berghem. Die gemeenschapshuizen sloten de afgelopen jaren steeds af met rode cijfers. De Snoeck kan nog een beroep doen op een soort opstartsubsidie en is volgens de wethouder goed op koers om zwarte cijfers te gaan schrijven.
Te groot gebouw
Over De Berchplaets zijn dus de nodige zorgen al wordt het tekort daar ook wel kleiner. Er is meer dan genoeg ruimte voor alle verenigingen maar omdat het zo'n groot gebouw is, is de exploitatie ook duur, aldus de wethouder. Het gaat dan om kosten voor beheer, schoonmaak en energie. Den Brok wees erop dat de gemeente bij de planvorming van het nieuwe dorpshuis in Berghem een wat kleiner gebouw wilde. Maar op aandringen van de beheerstichting en de verenigingen kwam er uiteindelijk toch een groter pand te staan. Achteraf gezien dus toch iets te groot, zo concludeert Den Brok.
Afgelopen jaren had het gemeenschapshuis natuurlijk te kampen met mindere inkomsten door corona. Verder vertrok de Rabobank als huurder uit het gebouw en dat zorgde ook voor een gat in de begroting. Een nieuwe commerciële huurder aantrekken, zou dan ook een groot deel van het probleem kunnen oplossen, aldus de wethouder.
Les geleerd
De ervaring met De Berchplaets heeft er volgens Den Brok in ieder geval toe geleid dat er voortaan strenger gekeken wordt naar nieuwe plannen voor multifunctionele accommodaties (MFA’s). Er moeten sluitende exploitaties worden overlegd en ook moet er duidelijkheid zijn over welke verenigingen er gaan participeren in een gebouw. “Daarom zien we ook dat de wijkcentra die de laatste jaren zijn gesticht gewoon zwarte cijfers draaien”, zei Den Brok. Als voorbeelden noemde hij De Haard in de Ruwaard, wijkcentrum Schadewijk en het gebouw in Oijen.