Bereikbaarheid natuurgebied De Maashorst voor hulpdiensten verbeterd

Het natuurgebied De Maashorst is vanaf nu voor alle hulpdiensten goed bereikbaar. Bij alle toegangspoorten hangen nu uniforme sloten en voor de ambulancediensten zijn specifieke ingangspoorten aangewezen.

De wegen en bospaden in De Maashorst liggen veelal in het begrazingsgebied van de grote grazers en zijn daarom afgesloten om ongewenst verkeer tegen te gaan. Via slagbomen en hekken kunnen hulpdiensten het gebied wel in, maar desondanks waren ambulancemedewerkers na een incident met een tauros vorig jaar genoodzaakt om een slot door te knippen, waardoor de hulpverlening vertraging opliep.

Inmiddels zijn de calamiteitenroutes ten behoeve van de hulpdiensten en expliciet die voor de ambulancediensten opnieuw aangewezen. De hekken en slagbomen zijn voorzien van specifieke sloten en ook op diverse poorten zijn de sluitmechanismes aangepast. “Die hekken staan er natuurlijk niet voor niets”, zegt Franko van Lankvelt, voorzitter van het Bestuurlijk Regie Team. “Die zijn er ook voor de bescherming van de mensen in dat deel van de natuur, want veiligheid staat voorop. Maar uiteraard moet het gebied ook goed bereikbaar zijn voor bijvoorbeeld ambulance en brandweer. Met deze aanpassingen is de gehele Maashorst nu in elk geval goed toegankelijk voor alle hulpdiensten.”