advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Berghemnaren willen dat naam Meester Gielenplein behouden blijft

In Berghem is er ophef ontstaan over de naamsverandering van het Meester Gielenplein. Dat gaat namelijk het Bergse Veld heten en daar is niet iedereen blij mee, zoals Heemkundevereniging Berchs-heem.

In een brief aan het college van B en W doet de heemkundevereniging een dringend verzoek om de naam te behouden. “Deze markante en bijzondere man heeft in de vorige eeuw veel betekend voor de Indiëgangers van Berghem, het schoolonderwijs, voetbalvereniging Berghem Sport en voor de politiek”, zo staat in de brief te lezen.

Aloysius jongensschool
Als je in Berghem vraagt wie Meester Gielen was, geeft bijna iedereen daar wel een uitgebreid antwoord op. Jacques Gielen (1905-1968) kwam als 20-jarige onderwijzer vanuit Venlo naar Berghem en is daar altijd gebleven. Hij was ruim veertig jaar onderwijzer aan de Aloysius jongensschool en tien jaar wethouder van de toen nog zelfstandige gemeente Berghem.

Parkeerplaats
In het dorp werd een groot plein naar hem vernoemd, waar onder meer jaarlijks de kermis wordt gehouden. Nu worden er woningen op gebouwd en wordt de naam veranderd in het Bergse Veld. De parkeerplaats krijgt nu de naam van Meester Gielen.

Ook Berghemnaar Riny Boeijen spreekt op Facebook zijn ongenoegen uit.: "Ik vein ’t ongepèrmeteerd dè ’t Mester Gieleplein unne naam krijgt die nie goewd geschreven is èn ok nie klopt. Ge schrijft ’t Bèrgs Vèld, mar dè li doar hellemôl nie. Dè zal wel verzonne zijn dur unne buitembèrgse die ôn de verkiejrde kant van ’t spoor wônt. Dus blijft mi oew kluntjesvingers van de Mester èn van ’t Mester Gieleplein af. Dè ge’t wit." 

Lees hieronder het hele Facebookbericht: