Bernheze aangesloten bij meldpunt M.

De gemeente Bernheze heeft zich woensdag aangesloten bij het landelijke meldpunt Meld Misdaad Anoniem, kortweg M. 

Burgemeester Marieke Moorman ondertekende hiervoor een convenant samen met Karin Krijnen, vertegenwoordiger van het meldpunt.

Het meldpunt was al actief in Bernheze. Met het ondertekenen van het convenant verandert de positie van de gemeente naar eerste ontvanger van de meldingen. Voorheen kwamen de meldingen eerst bij de politie binnen en werden ze daar ook afgehandeld. Vanaf vandaag ziet de gemeente als eerste de melding en heeft zij ook de verantwoordelijkheid om deze, in samenwerking met bijvoorbeeld de politie, af te handelen. Het voordeel is dat de gemeente hierdoor een beter beeld krijgt van wat er speelt en hoe daar sneller op te reageren. “Acute meldingen komen natuurlijk ook direct bij de politie binnen, zodat zij strafrechtelijk meteen kunnen acteren”, laat de gemeente weten.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar mensen anonieme informatie kunnen geven over criminaliteit en misdaad. Dat kan bijvoorbeeld bij vermoedens van hennepkwekerijen, inbraken en illegale handel en opslag van vuurwerk. De informatie wordt doorgegeven aan partners als de politie, opsporingsdiensten en de belastingdienst. Door de anonimiteit van de melders zouden zij eerder geneigd zijn om informatie te delen, zo is de gedachte achter het meldpunt.

advertentie

Lees ook deze artikelen