Bernheze dient bezwaar in tegen naam Maashorst

Alle partijen in Bernheze waren het er over eens. Dat de fusiegemeente van Landerd en Uden de naam Maashorst krijgt, kan en mag niet gebeuren.

Daarom dient de gemeente een officieel bezwaarschrift in voor de gemeentenaam Maashorst. De partijen vinden het niet chic dat twee gemeenten weglopen met de naam van een natuurgebied, waar meerdere gemeenten in het verleden in geïnvesteerd hebben. Het claimen en gaan pronken met de naam Maashorst is niet netjes, vinden de Bernhezer politici. Dat werd maandagavond duidelijk in de commissie bestuur en strategie van de gemeente Bernheze.

Dat roept alleen maar verwarring op, of je het nu over het natuurgebied of over de gemeente hebt

Jan Bouwman, Lokaal Bernheze

'Naam zorgt voor verwarring'
Fractievoorzitter Jan Bouwman van Lokaal Bernheze vindt het een slecht idee om de gemeente Maashorst te noemen. "Dat roept alleen maar verwarring op, of je het nu over het natuurgebied of over de gemeente hebt." Hij verwijst daarbij als voorbeeld naar de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De gemeente is vernoemd naar het bijbehorende natuurgebied. "Er was toch geen bezwaar. Ze hebben nu veel spijt van de keuze voor die naam, omdat het verwarring oproept", zegt Bouwman. 

Weerstand
Als hij de toekomstige gemeente een naam moet geven, kiest hij voor Uden. "Dat is van de twee de grootste gemeente."  De Udense burgemeester Henk Hellegers vindt het normaal dat er weerstand is vanuit Bernheze. ''Burgers mogen er iets van vinden, net als omliggende gemeenten een reactie geven en meepraten. In Uden zelf zijn immers ook mensen en partijen die de naam Maashorst niets vinden.''

Burgemeester Marieke Moorman is niet verrast met het unanieme standpunt. "Een aantal partijen hadden eerder dit jaar al aangegeven tegen de naam te zijn", vertelt Moorman. Het college van burgemeester en wethouders liet de keuze aan de gemeenteraad.

advertentie

Lees ook deze artikelen