advertentie Banner SNLR.nl

Bernheze doneert 30.000 euro voor noodhulp Molukken

Bernheze gaat 1 euro per inwoner doneren aan het Rode Kruis voor noodhulp aan de op 26 september door de aardbeving getroffen gebieden op Ambon en de Molukken.

De Molukse gemeenschap in Nistelrode had een verzoek hiervoor gedaan en was donderdag met veel mensen aanwezig bij de raadsvergadering in Heesch. Een motie van de SP, Politieke Partij Blanco, Lokaal en D66 om 30.000 euro over te maken werd aangenomen.

Alle partijen die de motie niet mee hadden ingediend, stemden tegen. De VVD steunde de motie niet omdat de Molukse gemeenschap volgens die partij zelf het initiatief zou moeten nemen om een inzamelingsactie te starten. Het CDA vindt dat de landelijke overheid hiervoor verantwoordelijk is en er is volgens die partij bovendien niet om internationale hulp gevraagd. Progressief Bernheze wil geen precedent scheppen al is hier sprake van een grote Molukse gemeenschap en vraagt zich af wat je als gemeente bij andere rampen doet.

Volgens wethouder Rein van Moorselaar is de pot internationale samenwerking in 2012 vanwege bezuinigingen fors verlaagd. In 2019 zat er 44.809 euro in waarvan ruim 43.000 is uitgegeven. "Op dit moment zit er nog zo'n 1800 euro in", aldus de wethouder.

Omdat de indieners samen al een meerderheid hadden, is de motie aangenomen en gaat Bernheze 30.000 euro doneren aan het Rode Kruis. Daarvoor kreeg de raad applaus van de Molukse gemeenschap op de publieke tribune.