'Bernheze moet ook na 1 april 2024 voor crisisnoodopvang van Oekraïners zorgen'
Ook na 1 april 2024 moet de gemeente Bernheze nog zorgen voor opvang van Oekraïners. Dat stelt columnist Ine van Kempen in het Dtv-opinieprogramma Stemmingmakerij. "Crisisopvang kan geen einddatum hebben", zo zegt ze.
Eind oktober werd bekend dat Bernheze na een dringende oproep van staatssecretaris Van der Burg 200 crisisnoodopvangplekken in Heeswijk-Dinther creëert. "Het is heel fijn dat Bernheze heeft laten zien dat er ruimte is voor mensen op de vlucht", zo zegt de columnist.
Van Kempen geeft een voorbeeld hoe ze naar de hele situatie rond de opvang van Oekraïners kijkt. "Voor mij zijn vluchtelingen één vluchteling geworden. Ik ontmoette haar op een basisschool in Heesch en ze vertelde dat ze gevlucht was voor het leven van haar kinderen. Niet voor zichzelf, want haar hart was in Oekraïne gebleven. Bij haar ouders, bij haar familie.
En dat ze het zo bijzonder vond dat ze hier gastvrij was ontvangen. Eigenlijk ook een beetje onvoorstelbaar dat mensen hun huis openstellen voor een vluchteling. Een onbekende uit een ander land", vertelt ze over haar eerste ontmoeting met een Oekraïense vluchteling.
Langer open
De inwoners uit Heeswijk-Dinther vinden, net als Van Kempen, dat de noodopvang langer open moet blijven. "We maken een hoop onkosten voor weinig tijd. Ik zou zeggen: laat ze langer blijven", zo zegt een mevrouw. "Ik vind dat we ze moeten blijven opvangen zolang dat het nodig is", aldus een dorpsgenoot. "Ik hoop dat die oorlog morgen is afgelopen. Maar zolang dat niet het geval is, moeten we ze blijven opvangen", zegt een andere voorbijganger.
"Een opvang voor vier, vijf of zes maanden is prima, maar daarna zou een andere buurt aan de beurt moeten zijn", laat een meneer een ander geluid horen. Weer een ander zegt dat iedere gemeente in Nederland zijn steentje moet bijdragen, dus ook Bernheze.