Bernheze neemt afscheid van huldiging ‘met pijn in het hart’

Aan de jaarlijkse huldiging van jeugdsportkampioenen, sportman, sportvrouw en sportvrijwilliger in de gemeente Bernheze komt een eind. “Dit was voor mij het jaarlijkse hoogtepunt als wethouder sport.”

Ieder jaar in januari is het zover, dan worden alle jeugdsportkampioenen binnen de gemeente uitgenodigd bij uitgaanscentrum Lunenburg voor een huldiging. Ook kiest de gemeente hier de sportman van het jaar, sportvrouw van het jaar, sportteam van het jaar en sportvrijwilliger van het jaar.

Na 25 jaar komt er aan dit sportfeest een einde. “Daar zijn drie redenen voor”, vertelt Rien Wijdeven, wethouder van sport. “Punt één is dat het aantal sportkampioenen een stuk minder is geworden door een nieuwe opzet van de KNVB (voetbalbond) en de KNHB (hockeybond). Punt twee is dat de animo bij de verenigingen afneemt en punt drie is dat verenigingen na een evaluatie vinden dat het goed geweest is”, aldus Wijdeven.

Een van de verenigingen waarmee de gemeente gesproken heeft is voetbalclub HVCH uit Heesch. Voorzitter Laurens Gloudemans, in het verleden betrokken bij de jeugdcommissie, begrijpt het besluit van de gemeente. “Het is steeds lastiger voor ons om mensen geïnteresseerd te krijgen. Je ziet ook veel bij jongens die wat ouder zijn, en er al een paar keer zijn geweest omdat ze vaker kampioen zijn geworden, bijna niet meer te motiveren zijn om nog naar Lunenburg te gaan.”

'Pijn in het hart'

Volgens de wethouder is het een rationeel besluit om te stoppen met huldigingen van jeugdsportkampioenen, maar hij noemt het wel jammer. “Dit was een besluit met pijn in het hart. Het huldigen van jeugdsportkampioenen is een activiteit die al 25 jaar bestaat. Dit was voor mij het hoogtepunt van het jaar als wethouder sport.”

De gemeente gaat nog wel door met het huldigen van sporters die grote prestaties leveren zoals deelname aan de Olympische Spelen of een wereldkampioenschap. Verenigingen binnen de gemeente Bernheze die een kampioenschap te vieren hebben kunnen zich wel melden bij de gemeente. De wethouder komt dan langs om de kampioenen te huldigen.