advertentie Banner SNLR.nl

Unaniem 'ja' coronamotie Bernheze: RIVM al bezig met voorbereiding

Na eerder gesteggel tussen D66 en CDA over twee aparte moties over hetzelfde onderwerp is er donderdagavond unaniem ja gezegd tegen de 'coronamotie'. Daarin wordt gevraagd om een onderzoek te starten naar de intensiteit van de besmettingen met het coronavirus in Bernheze.

Tot nu toe zijn hier 65 positief geteste mensen overleden aan de gevolgen van dit virus. Mogelijk hangt dat samen met de luchtkwaliteit en daar moet onderzoek naar komen.

De roep om zo'n onderzoek was er al van burgemeester Moorman. Zij liet weten dat 'het college blij is met deze steun in de rug'. Haar oproep kreeg inmiddels bijval van andere gemeenten in de regio, de provincie en minister Schouten. "We gaan nu dan ook geen brieven schrijven, want het onderzoek is al in gang gezet", wist Moorman."Het RIVM is op dit moment onderzoeksvragen aan het voorbereiden. Onze GGD Hart voor Brabant is daar nauw bij betrokken", aldus Moorman. "Na goedkeuring volgt het onderzoek dat langdurig en complex is."

De burgemeester wil graag de vinger aan de pols houden 'zodat het niet uit onze vingers weg glipt'. "Als gemeente Bernheze willen we expliciet meetpunten voor luchtkwaliteit hier benadrukken." Progressief Bernheze vindt dat Bernheze niet bang moet zijn om straks gevolgen te verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek. "We moeten doen wat nodig is om de situatie in de gemeente te verbeteren", benadrukte Progressief Bernheze.

De VVD, die als enige de motie niet mee had ingediend omdat de partij eerst nog wilde weten hoe dergelijk onderzoek op korte termijn zou kunnen worden opgestart, steunde de motie nadat de burgemeester al antwoord had gegeven op die vraag.