advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Ziekenhuis Bernhoven

Bernhoven spreekt zich uit tegen 'vaccinatie-zwabberbeleid'

Het Udense ziekenhuis deelde een open brief van zorgorganisatie Zuyderland aan minister Hugo de Jonge waarin het huidige vaccinatiebeleid flinke kritiek krijgt. "Wij staan vierkant achter onze collega's van Zuyderland," zo meldt Bernhoven.

In de brief vertelt Zuyderland dat zij op 16 april een patiënt opnamen die het Astra-Zeneca vaccin had geweigerd vanwege alle commotie in de pers. "Wij hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen," zo vertelt de brief.

Overweldigend

De anekdote dient als inleiding voor de oproep aan minister De Jonge om te 'stoppen met dralen en onrust zaaien.' Daarbij doelt Zuyderland op de onduidelijkheid die is ontstaan over de gezondheidsrisico's van het Astra-Zeneca en Janssen vaccin.

Zuyderland stelt dat de cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen 'overweldigend' zijn. "Het risico op ernstige schade door COVID-19 is tien keer hoger voor 40 jarigen, en zeventig keer voor 60 jarigen, dan het risico op ernstige schade door trombose als gevolg van het vaccin," aldus Zuyderland.

Wachten

Daarbij benadrukken ze het belang van snelle vaccinatie. "Al ruim een jaar trekken wij in Zuyderland elke dag ten strijde tegen het virus. Wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Medewerkers stellen de terechte vraag waarom zij zorg moeten blijven leveren zonder adequate bescherming, en dat terwijl de vaccins liggen te wachten in de koelkast. Wij vergaderen dagelijks over hoe we code-zwart kunnen voorkomen." Met code-zwart bedoelt Zuyderland de situatie waarin er meer patiënten zijn dan IC-bedden. In dat geval moet er op basis van overlevingskans gekozen worden wie in aanmerking komt voor een behandeling.

Tekst loopt door onder de foto

Reactie

De minister heeft inmiddels gereageerd op de brief. Daarin toont hij zijn begrip en uit hij zijn dank aan Zuyderland. Ook legt hij de keuzes achter het huidige vaccinatiebeleid uit.

Voor de brief van Zuyderland, klik hier.

Voor de reactie van de minister, klik hier.