advertentie Banner Trined

Bernhoven zoekt zestigplussers voor onderzoek naar werking BCG-vaccin bij COVID-19

Bernhoven is één van de twintig ziekenhuizen in Nederland waar onderzoek wordt gedaan naar de werking van het tuberculose vaccin BCG bij het bestrijden van luchtweginfecties bij een coronabesmetting.

 Het ziekenhuis zoekt zestigplussers die mee willen doen aan dit onderzoek.

Het gaat om mensen van zestig jaar of ouder die een chronische ziekte hebben of een grote operatie hebben gehad. Deelnemers mogen geen verminderde afweer hebben. Ook mogen zij geen bewezen infectie met het coronavirus hebben gehad of tuberculose hebben doorgemaakt in het verleden.

BCG-vaccinatie
Landelijk hopen de onderzoekers de komende twee maanden vijf- tot zevenduizend deelnemers te vinden. Het is inmiddels bewezen dat het BCG-vaccin ook werkt bij virusinfecties. Of het wapen kan zijn tegen corona, moet nog blijken uit onderzoek.
Het vaccin geeft het aangeboren immuunsysteem een oppepper waardoor bescherming tegen luchtweginfecties en mogelijk ook het coronavirus toeneemt. Via loting wordt bepaald wie het BCG-vaccin krijgt en wie een placebo krijgt. Met het BCG-vaccin maakt het lichaam sneller antistoffen aan. De patiënt is niet gevrijwaard van risico op een COVID-19 infectie, maar de infectie kan dan mogelijk wel milder verlopen.

Half jaar
Deelnemers worden een half jaar lang gevolgd waarbij gekeken wordt naar het aantal coronabesmettingen en andere luchtweginfecties. Mocht het BCG-vaccin zijn werking bij COVID-19 bewijzen, dan kan het een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van COVID-19.

Aanmelden
Internist Drs. K.  Slieker is namens ziekenhuis Bernhoven lokale hoofdonderzoeker binnen deze studie. Wie interesse heeft kan voor meer informatie of aanmelding mailen naar research@bernhoven.nl