Bestrijding Aziatische duizendknoop in Den Bosch in volle gang: 'Niks doen is gewoon geen optie'

Al jaren zorgt de duizendknoop voor grote overlast in de gemeente Den Bosch. De sterke plant wurmt zich overal doorheen en drukt andere plantsoorten weg. Dat kan natuurlijk niet ongestraft gebeuren en dus haalt de gemeente alles uit de kast om de hardnekkige plant te verwijderen.

Een groot aantal locaties in de gemeente Den Bosch wordt geteisterd door de zogeheten invasieve exoot Aziatische duizendknoop. Daarom wordt deze plant nu een halt toegeroepen door de gemeente. Één van de plaatsen waar een grote brandhaard van de variant 'Sachalinse duizendknoop' te vinden is, is langs de Vughterweg. De plant zorgt daar namelijk voor flinke overlast, vertelt projectleider Kees Flier.

(Tekst loopt door onder de video)

"Dit is een locatie die tegen een waterwerk aan zit. En hij (de duizendknoop, red.) groeit nu al onder het voetpad, dus de verharding komt omhoog. Daardoor loop je het risico dat mensen gaan vallen. Dat willen we voorkomen, dus dit is een prioriteit 1-locatie die we dit jaar aanpakken.”

Er wordt van alles geprobeerd om de duizendknoop te bestrijden, legt Theo Portegijs van Natuur & Ruimte invasieve exoten B.V. uit: "We zijn hier bezig met een graafmachine met een wortelriek. Daarmee graven we de wortels uit de bovengrond. En we zaaien ook concurrenten: als dit veld hier leeg is, zorgen we dat er grassen en bloemzaden ingezaaid worden."

Proeven

De snelgroeiende plant is op nog 115 andere locaties in de gemeente te vinden, waar volgens Flier op verschillende manieren wordt geprobeerd om deze zogeheten invasieve exoot uit te roeien: "We hebben een aantal locaties waar proeven zijn gedaan met het injecteren van heet water. Op zich zien we daar een goede afname van het aantal stengels, maar dat is ook een kwestie van de lange adem. Uiteindelijk zullen we toch kijken welke methodes er zijn en welke we ook nog kunnen toepassen, bijvoorbeeld elektrocutie. Dan wordt de stengel aangetikt, die verschrompelt en de wortel wordt als het ware gekookt.”

Toch is er volgens Flier nog altijd niet die ene manier naar voren gekomen die het beste resultaat oplevert: “Er zijn allerlei methodes in ontwikkeling. En dé methode is er nog niet, maar niks doen is gewoon geen optie. Hij verspreidt zich ongemerkt zo makkelijk, het is een te groot probleem om daar niks aan te doen.”

Inwoners van de gemeente kunnen meldingen over de duizendknoop doorgeven aan de gemeente via de BuitenBeter-app.