Bestrijding ‘invasieve exoten’ kost waterschap veel tijd en geld
Sierplanten en vissen uit de vijver of aquarium kunnen in de natuur grote schade aanrichten als ze zomaar in sloten, beken en rivieren worden gegooid. Waterschap Aa en Maas heeft de handen vol aan het bestrijden van zogeheten ‘invasieve exoten’ en ‘plaagsoorten’.
Het gaat met name om waterplanten uit andere delen van de wereld die in Nederland hard kunnen groeien omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben.
Zo kunnen de Grote waternavel en de Watercrassula dikke matten gaan vormen op het wateroppervlak. Zonlicht kan dan niet meer doordringen onder water waardoor andere waterplanten geen kans meer hebben. Als die afsterven, wordt de hoeveelheid zuurstof onder water minder en daardoor gaat uiteindelijk de biodiversiteit achteruit. De hard groeiende planten kunnen ook zorgen voor verstoppingen van duikers.
Het waterschap zegt veel tijd en geld te besteden aan het verwijderen van de planten. Veel van de ‘plaagsoorten’ zijn ooit in ons gebied terechtgekomen als sierplant voor in de tuin, vijver of aquarium. Het waterschap roept iedereen dan ook met klem op om nooit snoeiafval en aquariumplanten in de natuur weg te gooien. Ook vissen moeten niet in sloten of beken worden losgelaten.