Bestuur de Poort verbolgen over reactie op Wob-verzoek: ‘Stukken worden willens en wetens niet opgestuurd’
Afgelopen maandag kreeg het bestuur van jongerencentrum De Poort reactie op een Wob-verzoek dat het eind april indiende. “De gemeente houdt willens en wetens stukken achter”, zo laat het bestuur weten.
In aanloop naar de rechtszaak die het jongerencentrum heeft aangespannen tegen de gemeente Den Bosch diende het bestuur van De Poort op 30 april een Wob-verzoek in. “Om informatie te krijgen waarmee we onze casus voor de rechter goed kunnen bewijzen,” aldus Paul Kuenen, die spreekt namens het bestuur van De Poort.
Rechter
In het verzoek vroeg het bestuur in feite om alle communicatie die de gemeente heeft over De Poort en de ontwikkelingen die sinds begin 2019 hebben plaatsgevonden omtrent het jongerencentrum.
De reactie van de gemeente, die uiteindelijk op 15 juli binnenkwam, is niet goed gevallen bij het bestuur. “Allereerst kwam de reactie veel te laat binnen. Ze hebben echt de grenzen opgezocht van het toelaatbare wat betreft reageren op een Wob-verzoek. Gevolg was dat wij onze casus niet goed hebben kunnen onderbouwen bij de hoorzitting van de gemeente eerder deze maand."
Vier verhuisdozen
Met de toegezonden documentatie gaat dat volgens het bestuur ook nu nog niet lukken. “Afgelopen maandag kwamen de documenten alsnog binnen. Daarin ontbreekt van alles. Zo hadden we bijvoorbeeld Whatsappgesprekken en gespreksverslagen opgevraagd. Die zitten er niet tussen zonder dat daar een reden voor wordt gegeven. Ook allerlei interne communicatie is niet meegestuurd om redenen die wij gewoon niet geloven.”
“De Wob is een middel om een goede en democratische besluitvorming te garanderen. Burgers kunnen gemeentelijke stukken opvragen om te zien of de gemeente goed en democratisch heeft gehandeld. In dit geval komt de gemeente haar democratische plicht niet na. Stukken worden achtergehouden, men reageert te laat en er wordt geen openheid van zaken gegeven. Daardoor kunnen wij ons niet goed voorbereiden op onze rechtszaak”, zo laat het bestuur weten.
Het bestuur maakt zich grote zorgen over de verdere gang van zaken en gaat bezwaar aantekenen tegen de reactie van de gemeente. Dat betekent dat de bestuursleden waarschijnlijk weer twaalf weken moeten wachten op nieuwe aanvullende stukken.
Reactie gemeente
De gemeente reageerde per mail op bovenstaand verhaal van het bestuur:
"Wij hebben een zorgvuldig proces doorlopen inzake dit Wob-verzoek, zoals we dat altijd doen. Het Wob-verzoek is erg uitgebreid en betrof tevens documenten waarin ook andere partijen werden genoemd. In dergelijke gevallen stemmen wij openbaarmaking met betrokken partijen af.
Vanwege de omvang van het Wob-verzoek en die zorgvuldigheid is tijd nodig geweest. De wettelijke termijn die staat voor het Wob-verzoek is daarom verlengd. Daar hebben we het bestuur van Stichting Jeugdwerk Maaspoort (SJM) in mee genomen. We hebben de wettelijke termijn met 1 dag overschreden en SJM daar in onze schriftelijke reactie excuses voor aangeboden.
Sommige documenten zijn niet vrij gegeven vanwege specifieke artikelen die gelden in de Wob. Dat is dus juridisch vastgelegd. Ieder gevraagd document moeten we toetsen en hebben we getoetst aan die criteria. De afwegingen die we hierin hebben gemaakt, hebben we ook toegelicht in het besluit aan de indiener van het Wob-verzoek.
Daarnaast is het zo dat bepaalde stukken al openbaar zijn, en die kan SJM net als ieder ander zelf achterhalen. Die zitten dus niet bij het besluit."