Bevrijdingsroute via Geffen naar Den Bosch

Geffen werd later bevrijd dan Oss en daarom staat het dorp vanaf zaterdag pas stil bij 75 jaar vrijheid.

Heesch en Oss waren eind september al bevrijd, in Geffen startte in de nacht van 21 op 22 oktober de grote aanval van de geallieerden op Den Bosch. Het duurde nog tot 23 oktober tot Geffen definitief van de Duitse bezetter bevrijd werd door de 53rd Welsh Division die ook een grote speelde bij de bevrijding van Den Bosch. Vandaar dat Geffen, onderdeel van de gemeente Oss, voor de herdenking aansluit bij de activiteiten van de gemeente Den Bosch.

Bevrijdingsroute
Zaterdag is er een oorlogswandeling waarin wordt verteld wat er zich tijdens de tweede wereldoorlog heeft afgespeeld in Geffen. Op zondag is er een bevrijdingsroute richting Den Bosch die start in Vinkel. Vanaf sportpark De Zwaan vertrekt om 11.30 uu een stoet met fietsers, veteranen en oude legervoertuigen via Geffen, Nuland en Rosmalen naar de Parade Den Bosch. Daar geeft het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht een bevrijdingsconcert.

Herdenkingsdag
In Geffen is maandag overdag een speciaal programma voor leerlingen van groep 8 van basisschool De Wissel. Burgemeester Wobine Buijs loopt tussen 12.30 en 13.30 uur samen met de leerlingen langs plekken in het dorp die met de oorlog te maken hebben. Dat zijn onder meer het bevrijdingsmonument, de pastorie en de struikelstenen. Om 14.30 uur leggen de burgemeester en wethouder Johan van der Schoot een krans bij het oorlogsmonument en wordt een gedicht voorgelezen.

In De Koppelinck is maandagavond een uiteenlopend programma met muziek van onder andere fanfare W.I.K. en een film van Jan Verburgh over de oorlog in Geffen.

(foto: BHIC)

advertentie

Lees ook deze artikelen