advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bewoners Bossche wijk ’t Zand zijn ‘agressieve’ bedelaars zat: ‘Het zijn hele trieste figuren’

De Wijk ’t Zand ervaart al geruime tijd overlast van verslaafden die zijn opgevangen bij Novadic-Kentron en dak- en thuislozen. In datzelfde gebied wordt volgens wijkbewoners ook té veel en té agressief gebedeld. Een bedelverbod moet soelaas bieden.

Voor Paul Oostveen is het duidelijk: het moet afgelopen zijn met de bedelpraktijken in Den Bosch. Vooral het gebied waar hij woont, vlak bij het station, wordt volgens hem geteisterd door ‘agressieve’ bedelaars.

“Er zijn hier een aantal harddrugsverslaafden die mensen aanklampen met hele zielige verhalen, maar in de praktijk betekent dat dat het geld wordt omgezet in harddrugs. Het zijn eigenlijk heel trieste figuren.”

Geen contant geld

Er zijn volgens Oostveen diverse locaties waar regelmatig wordt gebedeld. Één daarvan is de Wilhelminabrug, vlakbij een pinautomaat: “Als je om geld wordt gevraagd zeggen heel veel mensen; ‘ik heb geen contant geld bij me’, maar dat verhaal gaat natuurlijk niet op. Ze lopen gewoon mee naar de pinautomaat en voor je het weet ben je weer een paar tientjes kwijt.”

(Tekst loopt door onder de video)

Ook de bekende Bossche banketbakkerij en lunchroom Jan de Groot is een trekpleister voor bedelaars: “Die plek is heel populair bij bedelaars omdat mensen buiten wachten voordat ze naar binnen kunnen gaan om Bossche bollen te halen. Dat gaat vrij snel, maar in tien minuten tijd kun je wel vier of vijf keer worden aangeklampt door een bedelaar die zegt dat-ie ook wat te eten wil hebben.”

Oostveen stelt dat de bedelaars harddrugsverslaafden zijn, vaak cliënt bij het nabijgelegen Novadic-Kentron aan de Oranje Nassaulaan. We hebben de verslaafdenopvang om een reactie gevraagd.

Oplossing

Daarin stelt Novadic-Kentron te weten dat er cliënten zijn die bedelen, maar hoeveel dat er zijn, weet de verslaafdenopvang niet. “Een bedelverbod zou de overlast kunnen verminderen, maar is volgens ons niet de oplossing voor de totale overlast.”

Het bedelen loopt bij Oostveen zó de spuigaten uit, dat hij in november een brief aan de gemeenteraad schrijft, mede namens buurtgenoten die er al ruim twintig jaar wonen. Daarin stelt hij voor om een plaatselijk bedelverbod in te voeren, zoals dat ook al in onder meer Rotterdam, Breda en Arnhem van kracht is.

D66 en VVD hebben zich inmiddels achter die oproep geschaard. Tijdens een commissievergadering in februari wordt het plan van VVD en D66 voor een bedelverbod besproken.