Vuurzee, bekraste auto's en ingeslagen ruiten: bewoners De Maaspoort voelen zich onveilig
De maat is vol voor bewoners van De Maaspoort. Naar aanleiding van de incidenten die op nieuwjaarsnacht plaatsvonden op het gele plein trekken de bewoners en de wijkraad aan de bel bij de gemeente.
“Dit was geen incident. Er gebeuren veel meer dingen op dit plein. Dit is een escalatie van alles wat er al aan het spelen was.”
Patrick Stavers is een van de buurtbewoners die de vuurzee van dichtbij meemaakte. “Ze staken een ratelband af doordrenkt met benzine waardoor er een vuurzee ontstond. Mensen moesten duiken, mensen moesten wegrennen. De buurvrouw van ons met een kindje van drie rende bij ons naar binnen uit paniek, want ze wist gewoon niet meer waar ze heen moest.”
Het is geen uitzondering volgens Stavers, overlast is iets wat het hele jaar door speelt. "Er is een groep jongeren in de buurt die het geweldig vindt om dingen te vernielen. Van voetbalveldjes en goaltjes tot bankjes. Noem het maar en ze doen het." Bewoners hebben het ook over bekraste auto's, vernielde speeltuinen en kapotte ramen.
Onderzoek
Volgens Chris Lampe, de voorzitter van de wijkraad, had de gemeente dit aan zien komen. “In 2016 is er een onderzoek geweest naar een gedeelte van de Maasstroom. Daar werd dit gedeelte van de Maaspoort genoemd als een aandachtspunt. Dit is dus niet iets wat bij de gemeente nu zomaar rouw op het dak kan vallen, ze weten dat hier dingen spelen.”
De gemeente geeft schriftelijk antwoord op vragen van deze omroep over de onvrede en het rapport. “Er is in 2016 inderdaad een onderzoek uitgevoerd naar een deel van de Maaspoort. Naar aanleiding van de uitkomsten hiervan hebben we extra ingezet op het kind- en wijkwerk in de buurt. Uit veel actuelere onderzoeken – de Wijk- en Buurtmonitor (2020) en de Veiligheidsscan (2020) – blijkt dat de Maaspoort in vergelijking met andere wijken in de gemeente gemiddeld of zelfs bovengemiddeld goed scoort", aldus een woordvoerder.
De Poort
In oktober vorig jaar werd stichting Jeugdwerk uit het jongerencentrum De Poort gezet, het jongerencentrum is toen overgenomen door HambakenConnect en PowerUp073. Lampe beweert dat door de nieuwe beheerders in het jongerencentrum De Poort de agressie van jongeren meer is toegenomen. “We kunnen het niet bewijzen, maar we zien wel degelijk dat daar een toename is van overlast in de wijk”, vertelt Lampe.
Hier wil de gemeente nog geen uitspraken over doen. “We nemen afstand van de bewering dat er sprake is van stijgende agressie. De resultaten van de Veiligheidsscan en de Wijk- en Buurtmonitor laten dat in ieder geval niet zien." Omdat de bewoners dit anders ervaren, is het volgens de gemeente belangrijk dat zij, de politie en Zayaz het gesprek met hen aangaan. "Powerup073 en Hambaken Connect werken op dit moment vol energie aan het jongerencentrum. We hebben er vertrouwen in dat het weer een plek voor en door jongeren (dus ook uit De Maaspoort), wordt. Het is te vroeg om nu conclusies te trekken over het functioneren ervan."