Bewoners Vliertstraat hoeven woning tóch niet uit: geen sluiting maar waarschuwing

Zes bewoners van een pand aan de Vliertstraat in Den Bosch mogen daar tóch blijven wonen. Eerder besloot burgemeester Mikkers dat de woning gesloten moest worden na vondst van drugs.

Eind vorig jaar werd bij een brandveiligheidscontrole een zogeheten 'handelshoeveelheid' hennep in de woning gevonden. De eigenaar daarvan gebruikt de planten naar eigen zeggen voor een betere nachtrust.

Burgemeester Mikkers is onverbiddelijk en besluit de woning te sluiten, met de zogeheten wet Damocles in de hand. Daarmee is de burgemeester bevoegd om in te grijpen in een pand waar drugs worden gevonden. Sluiting van de woning dreigde de zes bewoners dakloos te maken, want een andere woning is in deze tijd niet snel gevonden.

Einde van stressvolle tijd

Nu komt de burgemeester dus op dat besluit terug. "In dit pand zijn meerdere woonunits gehuisvest. Dit betekent dat meerdere personen tijdelijk op zoek zouden moeten naar andere woonruimte."

Bewoner Chris, bij wie de drugs werden gevonden, is dolblij: "Ik had nooit gedacht dat ik zoveel problemen kon veroorzaken. Dit wilde ik vanaf het begin op mijzelf nemen en mijn huisgenoten erbuiten laten." De afgelopen maanden waren niet gemakkelijk voor hem: "Ik heb nachtmerries gehad. Bij elke tik die ik in het huis hoorde stond ik naast mijn bed. Bang dat er weer politie was." Er was ook steun "Na de reportage werden we veel aangesproken op straat. 'Houd vol!', kregen we te horen. Van mensen die wijzelf niet kenden.”

Ook corona en de huidige maatregelen spelen een rol bij het besluit, meldt de gemeente: "De burgemeester heeft er om die reden voor gekozen om de tijdelijke sluiting om te zetten naar een waarschuwing voor de persoon waar de softdrugs zijn aangetroffen. Bij een volgende overtreding van de Opiumwet zal wel direct worden opgetreden."

Dtv Nieuws sprak eind maart met de bewoners van het pand en burgemeester Mikkers over zijn oorspronkelijke besluit.