Bewoners zijn overlast rond Herman Moerkerkplein in Den Bosch zat

Geluidsoverlast, drugsgebruik en openbaar dronkenschap, zwerfafval en urineren op straat. Bewoners van het Herman Moerkerkplein en de Waterpoort in het centrum van Den Bosch hebben er meer dan genoeg van.

In een petitie die is overhandigd aan de gemeenteraad wordt gevraagd om beleid om het probleem aan te pakken. Bewoner Tommy Hendriks legde uit dat het historische plekje in de binnenstad steeds meer wordt overgenomen door hangjongeren, alcoholisten en blowers. “Iedere dag, avond en/of nacht is er overlast van groepen of junks die aan het blowen of drinken zijn. Ook wordt er soms gedeald. Dat vindt plaats op de trappetjes naar de Dieze en onder de Waterpoort”, aldus Hendriks.

Overleg met politie en handhavers heeft volgens hem nog geen effect gehad. Er hangt een camera in het gebied maar die staat volgens Hendriks niet aan. Hij hoopt dat een petitie nu wel het gewenste resultaat gaat hebben. De geplande aanleg van het Herman Moerkerkpark en daardoor extra sociale controle is volgens Hendriks niet voldoende om het probleem op te lossen.

'Stiltegebied instellen'

Hij stelt voor om een stiltegebied in te stellen in de late avond en nacht. Verder zouden er extra prullenbakken moeten komen en nieuwe fietshekken bij de Waterpoort zodat ze minder aantrekkelijk worden als hangplek. Ook zou overlast kunnen verminderen als er onderaan de trappen naar de Dieze een opstapplek voor rondvaarten zou komen, zo geeft Hendriks als mogelijke suggestie mee.

Hij wil graag dat bewoners samen met de gemeente een concreet plan van aanpak gaan maken en uitvoeren om op die manier de overlast in het gebied te verminderen.