Bewonersavonden 'zeer belangrijk' voor Duurzame Polder
Het project Duurzame Polder gaat een nieuwe fase in. Dat er windmolens komen in de polder tussen Oss en Den Bosch staat inmiddels vast. Tijdens bewonersavonden worden inwoners uit de twee gemeenten bijgepraat én kunnen ze hun mening geven over de toekomst van het gebied.
Wethouders Mike van der Geld (Den Bosch) en Jacco Peter Hooiveld (Oss) gaan de komende weken het gesprek aan met inwoners over de toekomst van de Duurzame Polder tussen Oss en Den Bosch. Tijdens bewonersavonden kunnen zij hun mening geven, terwijl het al duidelijk is dat er windmolens komen. Volgens Van der Geld zijn de bijeenkomsten echter geen wassen neus. "Ik krijg signalen door dat er inwoners zijn die zich zorgen maken over de huidige staat van de natuur of landbouw in de Duurzame Polder. Aangezien we ook over de toekomst van de polder gaan nadenken, is dat ook een kans om dat soort zaken in te brengen. Deze avonden zijn zeer belangrijk om allerlei zaken te bespreken met bewoners, dus wij gaan zeer serieus nemen wat we daar gaan horen."
Jacco Peter Hooiveld legt verder uit wat de plannen in Oss zijn in de Duurzame Polder. "We gaan in Oss een bepaalde hoeveelheid energie opwekken in de polder. Dat gaan we nu in beeld brengen. Wat zijn de effecten van de verschillende opstellingen? Dat kan gevolgen hebben voor de hoeveelheid windmolens en het type windmolens. Het is nu nog niet uit te drukken hoeveel windmolens we nodig hebben om 0,514 PJ (petajoule) aan energie op te wekken." Dat wil de gemeente Oss namelijk opwekken in de Duurzame Polder. Eind 2023 moet dan de voorkeursvariant voor Oss bekend zijn. In Den Bosch is al wel bekend dat er zestien windmolens komen, maar nog niet waar ze komen te staan en hoe hoog die worden.
Als alles volgens planning verloopt, wordt de vergunning in 2025 afgegeven. In 2030 moeten de windmolens er dan daadwerkelijk staan. De komende weken besteedt Dtv Nieuws aandacht aan de bewonersavonden.