Mondkapjes in BrabantZorg-locaties: 'Alles om zelfde situatie als in het voorjaar te voorkomen'
Een zogeheten ‘mondneusmasker’ - oftewel mondkapje – dragen, bij het betreden van een woonzorglocatie van BrabantZorg. Dat vraagt de zorginstelling met locaties in de regio’s Den Bosch, Uden, Oss en Bernheze sinds vrijdag aan bezoekers.
Dit mag een niet-medisch exemplaar zijn, zoals een wegwerp- of uitwasbaar mondkapje. De bezoekers wordt verzocht deze zelf mee te nemen en om ook in de woning het mondkapje op te houden. BrabantZorg benadrukt dat ook de andere maatregelen nog van kracht zijn: “Weet dat u niet volledig beschermd bent wanneer u een mondneusmasker draagt. Afstand houden en correcte handhygiëne blijven daarom ook uiterst belangrijk.”
Naast bezoekers, wordt ook aan alle medewerkers verzocht om een mondkapje te dragen tijdens het contact met cliënten. “We willen alle risico’s uitsluiten voor de veiligheid van uw naaste, uzelf, onze medewerkers én de rest van de samenleving. Uiteraard blijven medewerkers de hygiënerichtlijnen volgen en houden ze 1,5 meter afstand waar mogelijk. Tijdens zorgmomenten beschermen medewerkers zich extra, zoals gebruikelijk.”
Daarnaast is er een ventilatieprotocol opgestart voor iedere locatie, vertelt Wilma de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur van de zorginstelling. "We doen er alles aan om te voorkomen dat we opnieuw in een situatie zoals in het voorjaar komen."
Waar BrabantZorg tijdens de eerste coronagolf te maken had met 405 zieke bewoners op hetzelfde moment en 12 procent ziekteverzuim, zijn die cijfers nu heel anders: "Vanochtend waren er 13 besmette cliënten en 26 besmette medewerkers, verspreid over alle locaties. Alleen in de regio Den Bosch/Bommelerwaard is er geen enkele besmetting. Het grootste aantal besmettingen op één locatie is twee. In vergelijking met die grote aantallen van eerder valt dat mee."
Dat de locaties van BrabantZorg, op last van het kabinet, tijdelijk de deuren gesloten moesten houden, ging De Jong aan het hart: "Ons motto is 'Elke dag zo fijn mogelijk' en contact met de buitenwereld is daar heel belangrijk bij. Dan moet je een maatregel nemen die tegen het hart van iedere verzorgende in gaat."