advertentie Banner SNLR.nl

Bezuinigingen op jeugdsport is ‘messteek in rug van vrijwilligers’

De gemeente ‘s-Hertogenbosch is van plan om te bezuinigen op de jeugdsportsubsidie. De sportverenigingen in Den Bosch en omgeving zien de bui hangen en luiden de noodklok.

Nee, het was naar eigen zeggen geen afgesproken werk, maar toch was het frappant dat vertegenwoordigers van uitgerekend twee Nulandse sportverenigingen woensdag hun woordje deden ten overstaan van de Bossche gemeenteraad. Het hete hangijzer? Het plan van de gemeente om te bezuinigen op de jeugdsportsubsidie.

Kort gezegd houdt dat in dat vanaf 2023 sportverenigingen 6 euro per jeugdlid minder ontvangen en vanaf 2024 zelfs 12 euro. Een beslissing die voor sportverenigingen gevolgen heeft, weet ook Rob van Nistelrooy, jeugdcoördinator bij RKVV Nulandia.

“De impact is groot, maar je moet het breder zien dan alleen de leden. Voor de vrijwilligers is dit een grandioze messteek in de rug. Wij moeten het weer verkopen, wij moeten tijdens de ALV met de billen bloot, we moeten al verdedigen dat de contributie omhoog gaat door corona. En nu ook nog de bezuinigingen van de gemeente.”

Op een steenworp afstand van Duyn en Dael, het sportpark van Nulandia, bevindt zich ’t Duintje, het complex van Be Quick, die ándere Nulandse sportvereniging die getroffen wordt door de bezuinigingen op de jeugdsportsubsidie. Nulandia en Be Quick hebben plannen om te fuseren. Is dit een reden temeer om te fuseren? Het antwoord is eensluidend: ‘nee’.

“Ik weet niet of dat soelaas gaat bieden. Eerst maar met de leden overleggen of ze het zien zitten. En van daaruit maken we een stap verder.”