advertentie Banner SNLR.nl

Bezwaren uit de weg, project Traverse kan verder

De herinrichting van de doorgaande weg door Heeswijk-Dinther lijkt eindelijk van start te kunnen. Busmaatschappij Arriva legt zich neer bij de komst van de nieuwe Traverse.

Dat maakte wethouder Rein van Moorselaar van de gemeente Bernheze bekend tijdens de bewonersavond, waarop het definitieve ontwerp werd gepresenteerd. 

Het plan was dat eind 2019 de schop in de grond zou gaan om de provinciale weg te veranderen in een dorpsstraat. Maar busmaatschappij Arriva wilde meer ruimte voor de bus, want zoals de plannen nu zijn leveren de markante plekken die zorgen voor een dorpse uitstraling vertragingen op.  "Er waren zeer grote bezwaren, maar we hebben onze zin gekregen. Er hoeft niets te veranderen. Ik ben blij dat deze hobbel genomen is", vertelt de wethouder.

De ontwerper voerde het publiek mee door zijn tekeningen. De markante plekken, indeling van de weg, biodiversiteit en het kunstproject kwamen allemaal aan de orde. Er waren slechts een paar wijzigingen tussen de voorlopige en de definitieve schets.  Een boom verplaatst, een parkeerplek toegevoegd, slechts kleine dingetjes.

Inwoners voelen zich betrokken
De inwoners van Heeswijk-Dinther, die weer massaal naar de aula van Bernrode waren gekomen, waren vanaf het begin betrokken bij het proces. En dat verdient lof, vinden de aanwezigen. Ze wilden heel graag meer aandacht voor verkeersveiligheid en het gebied aantrekkelijker maken voor voetgangers en fietsers. Dat komt er ook in de nieuwe situatie, met de markante plekken en bredere voetpaden.

Dat er snel iets aan de weg moet gebeuren, zijn alle bezoekers het over eens. Net als dat vrachtverkeer uitgebannen moet worden. Sommige bezoekers plaatsen nog wat kanttekeningen bij de plannen, zoals 'komt er nu geen extra sluipverkeer door mijn straat?' of 'waarom zijn de oversteekplaatsen zo schuin gemaakt?'.

Op zoek naar een aannemer
Men wil heel graag dat de weg snel komt. De gemeente Bernheze gaat nu op zoek naar een aannemer. Dat kan een aantal maanden duren. Dan moet toch echt de schop in de grond, voor fase 1: het deel van de Raadhuisplein tot de Abdijstraat. Al met al kan het zo'n vijf jaar duren voor de gehele Traverse is aangepakt.