advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Bibliotheken deels heropend

Bibliotheken in onze regio gaan deels weer open. Leden kunnen weer boeken lenen en inleveren, maar ook hier geldt er een nieuw normaal.

De Noord Oost Brabantse Bibliotheken gaan weer gedeeltelijk open. Zo is de bieb in Heesch bijvoorbeeld enkel op maandag- en vrijdagochtend geopend, van 10 tot 13 uur. Eerste medewerker van de bieb in Heesch, Caroline Huibers, kan precies uitleggen waarom: “De boeken die worden ingeleverd moeten eerst 72 uur in quarantaine, voor ze terug de kast in mogen. Mensen moeten wel keuze hebben als ze hier komen, vandaar.”

Geen verblijfsfunctie

Lenen en inleveren is waar het de komende tijd bij blijft in de bibliotheken. “De bibliotheek mag nog geen verblijfsfunctie hebben. De toiletten zijn dus gesloten, evenals de leeshoek. Ook mogen internetpc’s en het kopieerapparaat nog niet gebruikt worden”, licht Huibers toe. “Maar zo kunnen we wel weer voldoen aan de behoefte om thuis een boek te lezen. Natuurlijk konden er e-books geleend worden, maar we merken toch dat er nog altijd veel behoefte is aan een ‘echt’, fysiek boek.”

“Ook is het niet de bedoeling dat het een gezinsuitje wordt. Normaal is het makkelijk om te zeggen ‘we gaan even met z’n allen naar de bieb’, maar dat zit er nu dus niet in. Een ouder mag maar met één kind naar binnen om samen een boekje uit te zoeken.” Oudere kinderen kunnen zelf boeken komen uitzoeken om te lenen.

Verrassingstasjes

De afgelopen tijd brachten de Noord Oost Brabantse Bibliotheken verrassingstasjes rond voor hun leden. Voor kinderen waren die er echter niet, maar ook zij kunnen nu dus weer boeken lenen.

De bibliotheken in Bernheze brachten zo’n vijfhonderd tasjes rond, die in Oss tweeduizend. “De tasjes werden heel dankbaar ontvangen door de mensen”, aldus Huibers. Nu de bieb weer deels geopend is, is het niet meer mogelijk een nieuwe verrassingstas te bestellen. Staande bestellingen worden wel nog afgerond.

Andere bibliotheken in de regio zijn wel alle werkdagen geopend, hier mogen leden van de bieb in Heesch ook terecht. Kijk voor alle openingstijden per vestiging op de site van de bibliotheken.